Verver wil emigreren na hard rapport Schiedam

Het college van Schiedam ligt onder vuur na een vernietigend rapport.

Wilma Verver, twee maanden geleden opgestapt als burgemeester van Schiedam na beschuldigingen van machtsmisbruik, overweegt te emigreren. De ex-bestuurder (VVD) zegt de aanhoudende beschuldigingen en negatieve publiciteit over vriendjespolitiek en corruptie niet langer te kunnen verdragen.

„Het is verschrikkelijk, zo veel stront als mijn gezin en ik al maanden over ons heen krijgen”, aldus Verver, die gisteren in NRC Handelsblad voor het eerst inhoudelijk reageerde op de beschuldigingen. „Men wil mij onder de grond stoppen en voorkomen dat ik ooit weer opsta.”

Vrijdag verscheen een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) waarin staat dat Verver regelmatig partijdig en niet onafhankelijk handelde. Verver verwerpt die conclusies. Ze zegt dat zij twee weken geleden, na een gesprek met oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper (PvdA), tot de conclusie is gekomen dat het onderzoek van BING niet deugt. Peper trad in 2000 af als minister van Binnenlandse Zaken, nadat hij in opspraak was geraakt door zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam.

Verver wijst erop dat de directeur van BING, accountant Jaap ten Wolde, destijds ook bij accountantsbureau KPMG Peper heeft onderzocht. Later zijn de accountants van KPMG schriftelijk berispt door het College van beroep voor het bedrijfsleven omdat hun onderzoek niet deugde. „Peper zei me al: ‘meisje, maak je geen illusies’. BING doet geen onafhankelijk onderzoek.”

Ook de rest van het college heeft grove fouten gemaakt, stelt het rapport. VVD-wethouder Ad Mostert trok gisteren zijn conclusies en stapte op. In de raad, die vanavond vergadert over de bevindingen, tekent zich een meerderheid af om het voltallige college weg te sturen. (NRC)