Uitgelicht

Film

Flodder (Dick Maas, 1986, Nederland). Karikaturale klucht met het idioom van een stripverhaal, over asociaal gezin dat door sociaal werker wordt ondergebracht in chique villawijk. De oer-versie trok destijds meer dan twee miljoen bezoekers en groeide daarmee uit tot grootste vaderlandse bioscoophit van de jaren tachtig. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, René van ’t Hof, Apollonia van Ravenstein en Tatjana Simic. RTL7, 20.30-22.45u.

Flodder in Amerika! (Dick Maas, 1992, Nederland). Duur vervolg op megahit uit 1986 biedt dubbele portie van hetzelfde, al is Maas met zwarte humor wat zuiniger omgesprongen. Scenario berust op stokoude kluchtconventies: identiteitsverwisselingen, het compromitteren van hoogwaardigheidsbekleders, frontaal bloot en functioneel braken. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, Tatjana Simic en Lou Landré. RTL7, 22.45-01.05u.

The Boy in the Striped Pyjamas (Mark Herman, 2008, Engeland/VS). Verfilming van John Boynes allegorische novelle bekijkt de Holocaust door de ogen van een kind: het negenjarige zoontje van een nazi-officier, dat té naïef in de wereld staat en door de hekken van een vernietigingskamp heen vriendschap sluit met een joods jochie. Shoah voor beginners.BBC 2, 22.00-23.30u.

Coogan’s Bluff (Don Siegel, 1968, VS). Gewelddadige, in zijn genre uitstekende politiefilm met Clint Eastwood als een sheriff uit Arizona, die in New York western-methoden hanteert om een hippie-moordenaar te pakken. Leidde tot de televisieserie McCloud. Ook met Lee J. Cobb, Susan Clark en Don Stroud. RTL7, 01.05-02.40u.

Informatief

De vermomming. Serie documentaires over vrijwilligerswerk door bekende Nederlanders. Om niet de aandacht op zichzelf te vestigen maar op het vrijwilligerswerk, doen zij dit in vermomming. Na een dag werk maken zij hun ware identiteit bekend. Vanavond brengen de tv-presentators en acteurs Tanja Jess en Carlo Boszhard een dag door met een gezin met een ernstig zieke zoon. De familie is voor het eerst in acht jaar met vakantie. Ned.1, 19.25-20.00u.

Der Heilige Krieg. Slotaflevering over heilige oorlogen door de eeuwen heen. Vanavond over de wortels van het moderne jihadisme, die liggen in de politieke geschiedenis van het Nabije en Midden-Oosten na 1945. Ook wordt gereconstrueerd hoe iemand als Osama bin Laden tot zijn radicale oorlogsverklaring tegen Amerika kwam en welke rol het toeval speelde bij de aanslagen van 11 september 2001.ZDF, 20.15-21.00u.

Koppen XL: S.O.S. Japan. Terugblik op de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. Met een reconstructie van minuut tot minuut van een van de grootste natuurrampen ooit, nooit eerder vertoonde beelden en emotionerende getuigenissen van de mensen die er middenin zaten.Eén, 21.30-22.05u.

Kurz, knapp und sexy – der Minirock. Historici, sociologen, modeontwerpers en voorbijgangers over de opkomst en geschiedenis van de minirok, die sinds 1960 de vrouwenknie onbedekt laat.Arte, 21.45-22.40u.

Donor mum: the children I’ve never met. Documentaire over een donormoeder die in 1992 als een van de eerste Britse vrouwen een eicel afstond aan een anonieme vrouw, en zes weken later een krantenverhaal las over de eerste Britse vrouw die zwanger was geworden dankzij een donoreicel. Deze film laat Sylvia’s worsteling zien met haar behoefte aan contact met haar genetische kinderen enerzijds, en haar respect voor het andere gezin anderzijds. Parallel aan haar verhaal dat van haar zoon Eliott, verwekt met sperma van een anonieme donor. Hij zoekt zijn vader.BBC 1, 23.35-00.30u.

Amusement

Autopsy. Televisiefilm uit 2007 van Jérôme Anger. Eric Mercadier, 45, politieofficier, getrouwd, zoon van 16, valt plotsklaps als een blinde dakdekker voor Emmanuel Rivière, de nieuwe patholoog-anatoom. Nederlands ondertiteld.TV5, 21.00-22.30u.

Cabaret New Burlesque. Mimi Le Meaux, Dirty Martini, Evie Lovelle en Kitten on the Keys doen afwisselend poezelig of laten hun klauwen zien in deze cocktail van glamour, satire en erotiek. Met ook Roky Roulette, een mannelijke pendant. Arte, 23.35-00.50u.

Green wing. Surrealistische Britse sitcom over de lichtelijk geschifte staf van een ziekenhuis. Dr. Statham gaat in de politiek. Hij heeft wel een stemcoach nodig, en een auto met twee megafoons erop. Martin wordt ongewild een pooier. Mac en Caroline groeien dichter naar mekaar toe, maar Holly kan niet nalaten zich ermee te bemoeien. Harriet en Lyndon slagen erin een date te hebben ondanks Joanna’s pogingen om haar te overladen met werk. Guy is niet meteen de beste flatgenoot, maar misschien is hij er wel wanneer Caroline hem nodig heeft? Canvas, 00.00-00.50u.