Twee grote Griekse banken gaan fuseren

Door het samengaan ontstaat de grootste bank van Griekenland en een van de grootste banken in Zuid-Europa.

Twee grote banken in Griekenland gaan fuseren om beter bestand te zijn tegen de financiële problemen in hun vestigingsland. Dat hebben de twee betreffende banken, Eurobank en Alpha Bank, respectievelijk de tweede en derde grootste bank van het land, gisteren bekendgemaakt.

Afgelopen dagen waren er al verschillende geluiden te horen dat de fusie ophanden was. Door het samengaan ontstaat de grootste bank van Griekenland en een van de grootste banken in Zuid-Europa. De socialistische regering van het in financiële problemen verkerende land verwelkomde de beslissing direct na aankondiging. In reactie op de beslissing stegen de aandelenkoersen van de financiële sector op de Griekse beurs gisteren met dubbele cijfers.

Volgens de berichten ontstaat door de fusie een bank met circa 150 miljard euro aan bezittingen en ongeveer 80 miljard euro aan spaargeld. De Eurobank heeft momenteel een beurswaarde van circa 956 miljoen euro. Bij de bank werken ruim 22.000 mensen. De Alphabank heeft een beurswaarde van rond de 1 miljard euro. De bank heeft ruim 14.000 werknemers.

De nieuwe bank krijgt een beurswaarde van rond de 2,5 miljard euro. De fusiebank zou een kapitaalinjectie van rond de 2 miljard euro krijgen. Een converteerbare obligatie ter waarde van 500 miljoen euro aan Qatar Investment Authority zou daar een onderdeel van zijn, volgens The Wall Street Journal. De Alphabank is vooral actief in bedrijfsfinancieringen, terwijl de Eurobank zich meer op particulieren richt.

De Griekse overheid en de centrale bank juichen fusies toe als een oplossing om door de crisis heen te komen. (NRC)