Syrisch-Franse dichter Adonis krijgt Goetheprijs

De in Syrië geboren dichter Adonis (81) is de laureaat van de Goethe-prijs. Hij kreeg de prijs ter waarde van 50.000 euro zondag overhandigd. Adonis wordt regelmatig genoemd als Nobelprijskandidaat en deze onderscheiding zet die kandidatuur in ieder geval kracht bij. Adonis is de eerste Arabisch-sprekende schrijver die met deze literatuurprijs, een van de meeste prestigieuze van Duitsland, is bekroond.

De jury prees de 81-jarige Adonis voor zijn invloed op de hedendaagse Arabische cultuur. “Zijn klassieke stijl, gebaseerd op de traditionele Arabische dichters, zijn moderne Europese ideeën en kritische geluid over de Arabische cultuur”, gaven de doorslag.

Adonis, geboren als Ali Ahmad Said in het noorden van Syrië, ontvluchtte zijn vaderland op jonge leeftijd. De politiek vluchteling vestigde zich in Parijs, waar hij nog altijd woont en nog steeds in het Arabisch schrijft. De Goetheprijs gaat elke drie jaar naar “mensen van wie het werk de geest van het Duitse literaire genie weerspiegelt.”

Tegelijkertijd gingen de Goethemedailles naar de Britse schrijver John le Carré, de Poolse journalist Adam Michnik en de Franse regisseur Ariane Mnouchkine. De belonig is bedoeld voor hun “buitengewone” bijdrage aan de Duitse taal

 

    • Dirk Leyman / De Papieren Man