Studenten klagen acht universiteiten aan

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) hoopt met een aanklacht het collegegeld voor de tweede masterstudie te verlagen.

. Een groep studenten klaagt acht universiteiten aan vanwege het verhoogde collegegeld voor een tweede studie. De onderwijsinstellingen kunnen deze week een dagvaarding verwachten, zegt een woordvoerder van de studentengroep Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU).

Doordat universiteiten geen overheidssubsidie krijgen voor de tweede masterstudie, vragen zij vaak veel meer collegegeld dan het wettelijk opgestelde bedrag van 1.670 euro voor de eerste studie. Studenten moeten daardoor soms duizenden euro’s extra per jaar betalen. Uitschieters zijn de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht waar bedragen van 14.000 euro worden gevraagd. Daarnaast worden ook de Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit van Tilburg, Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen aangeklaagd.

De SCAU heeft de universiteiten al meerdere keren om opheldering gevraagd. Dat resulteerde wel in een uitgebreide correspondentie, maar niet de gewenste antwoorden, zegt de woordvoerder van de SCAU. Door naar de rechter te stappen, hopen de studenten het hoge collegegeld voor de tweede masterstudie omlaag te brengen. (NRC)