Spierbundels kweken kan nu ook in het lab

Met een goede structuur en doorbloeding is de weg open naar het kweken van dikkere spierbundels.

Als spiercellen zich ontwikkelen terwijl ze gespannen worden gehouden, vormen ze vanzelf spierbundeltjes met georganiseerde bloedvaatjes – die trekkracht mogelijk maken in een spier. Dat blijkt uit onderzoek van Daisy van der Schaft van de Technische Universiteit Eindhoven, waarvan de resultaten afgelopen week werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tissue Engineering Part A.

De vinding betekent een doorbraak in onderzoek naar de regeneratie van spierweefsel. Doorgaans krimpen de voorlopers van opgekweekte spiercellen tot bolletjes bij groei. Van der Schaft mengde uit stamcellen van muizen opgekweekte voorlopers van spiercellen met bloedvatwandcellen, in een gel van collageen. Die zette zij vast op twee stukjes klittenband. Omdat het klittenband de voorlopers onder spanning hield, werden ze gedwongen zich te strekken in dezelfde richting.

Samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt Van der Schaft nu of dit ook met menselijke cellen lukt. Uiteindelijk – Van der Schaft gokt over tien jaar – wordt de technologie gebruikt om mensen van vervangend spierweefsel te voorzien. Met eigen stamcellen van de patiënt worden nieuwe spieren gekweekt. „Iemand die door een ongeluk of het verwijderen van een tumor een wangspier mist, krijgt dan niet alleen een cosmetische hersteloperatie, maar kan ook weer een functionele spier krijgen.” (NRC)