Soedan dient klacht in bij Veiligheidsraad over Zuid-Soedan

Heavily armed members of the Sudanese Liberation Army ride on their vehicle in Susuwa, north Darfur province of Sudan, May 15, 2006. The Darfur peace deal signed in Abuja last week is the only hope to end the conflict in Sudan's vast west and if it is not enforced the region will spin out of control, the top U.N. humanitarian official said on Monday. REUTERS/Candace Feit Zwaarbewapende rebellen van het Soedanese Bevrijdingsleger in Susuwa, in het noorden van Darfur. Foto Reuters / Candace Feit

De Soedanese regering heeft een klacht ingediend bij de VN-Veiligheidsraad over Zuid-Soedan, omdat de nieuwe zuiderbuur rebellen zou steunen en onrust zou provoceren. Dit meldt persbureau AFP.

Volgens een woordvoerder van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken, Al-Obeid Merwah, maakt het in juli onafhankelijk geworden Zuid-Soedan zich schuldig aan het provoceren van onrust in Soedan en het steunen van rebellen die de Soedanese regering willen ondermijnen.

Een week eerder kondigde de Soedanese president Omar al-Bashir een wapenstilstand af in de grensregio Zuid-Kordofon, waar volgens de Verenigde Naties oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zouden plaatsvinden.

In de regio wonen veelal zwart-Afrikaanse Nuba’s en Arabische volkeren. Aan de vooravond van de lang bevochten onafhankelijkheid van het overwegend zwarte Zuid-Soedan brak in Zuid-Kordofan en Abyei een gewelddadig conflict uit waarbij Nuba’s doelwit werden.

    • Peter van der Ploeg