Shell legt oproep Nederlandse oppositie naast zich neer en blijft in Syrië

Shell zal zich “niet uit zichzelf” terugtrekken uit Syrië, ondanks een oproep van Nederlandse oppositiepartijen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de Tweede Kamer en Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland B.V., vanmiddag.

Na afloop van het gesprek, dat achter gesloten deuren plaatsvond, stond Benschop journalisten te woord, waarbij hij beargumenteerde waarom het bedrijf niet uit eigen beweging uit het land vertrekt. Een belangrijke reden is dat er veel “eigen mensen” zitten, zei Benschop, waarmee tientallen jaren is samengewerkt en die nu niet in de steek kunnen worden gelaten. Bovendien wil Shell “niet op de stoel van de politiek gaan zitten.” Wel heeft het bedrijf de daden van het regime van Assad “publiekelijk scherp veroordeeld” en zal het zich schikken naar eventuele sancties.

Benschop weersprak dat Shell blijft uit eigen financieel gewin: de productie in het land zou zo’n 13.000 vaten per dag zijn, op meer dan drie miljoen wereldwijd.

Onder anderen Alexander Pechtold (D66) riep op tot een vertrek van het oliebedrijf: Shell heeft “meer macht dan de politiek”, zei hij. Vanmorgen werd door politiek redacteur Pieter van Os al gesuggereerd dat Shell zou wachten op eventuele sancties tegen Syrië. Vrijdag vindt een bijeenkomst plaats met de ministers van Buitenlandse Zaken van EU-lidstaten, waarbij het onderwerp hoogstwaarschijnlijk ten sprake komt.

    • Peter Zantingh