Schaduw DSK boven Franse PS

Hij is nog steeds niet in Frankrijk, hoewel hij vorige week zei ‘grote haast’ te hebben om terug te keren. Het is zelfs nog niet bekend wanneer hij komt. Of waar hij zal opduiken. En of hij dan zal spreken of niet. Misschien wel net daarom blijft Dominique Strauss-Kahn, de gevallen topman van het Internationaal Monetair Fonds, de gemoederen in zijn geboorteland beroeren.

Tot half mei ging een meerderheid van de Fransen ervan uit dat de sociaal-democraat Strauss-Kahn hun volgende president zou worden, zo bleek uit peilingen. Een kortstondige, al dan niet afgedwongen of betaalde, seksuele ontmoeting met een kamermeisje in een hotel in New York maakte een einde aan die mogelijkheid. Maar ook nu hij sinds vorige week volledig vrij man is, blijft alles wat met DSK heeft te maken als een donkere wolk boven de Parti Socialiste hangen.

Gisteren nam Strauss-Kahn afscheid van medewerkers van het IMF in Washington. Hij bood er zijn excuses aan voor zijn gedrag, dat niet past bij de waardigheid van het IMF. Veel PS-aanhangers zouden willen dat DSK iets gelijkwaardigs doet tegenover de Fransen in het algemeen en de linkse kiezers in het bijzonder, bijvoorbeeld in een groot interview.

Anderen vrezen dat Strauss-Kahn dan riskeert vervelende vragen te krijgen over zijn losbandige levenswandel, of, erger nog, over de voorverkiezingen bij de PS. Zij menen dat Strauss-Kahn zich beter gedeisd kan houden tot de socialisten eind oktober hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar hebben aangeduid.

Ex-premier Michel Rocard hoort tot die groep. Hij voegde er voor de radio aan toe dat DSK een „mentale ziekte” heeft waardoor hij zijn impulsen niet onder controle kan houden. Die kwalificatie kwam hem op kritiek te staan van andere socialistische prominenten, zoals Laurent Fabius, ook al een ex-premier: „Ik wist niet dat Rocard een medisch expert was”. En zo bevestigen deze invloedrijke figuren het imago van de PS als een slangenkuil, terwijl de UMP van president Sarkozy zich in absolute stilte hult over DSK.

In Sarcelles, een stad iets ten noorden van Parijs waar Strauss-Kahn ooit burgemeester was, is een steuncomité opgericht dat een welkom-terug feest voorbereidt voor Strauss-Kahn. Maar François Pupponi, de huidige burgemeester van Sarcelles, zei vanmiddag dat er geen feest komt namens de stad. Eraan toevoegend: „Dominique heeft de wereldbeker voetbal toch niet gewonnen?”