Rosenthal: de agenten in Kunduz gaan niet vechten

De Afghaanse politieagenten die door Nederlandse trainers worden opgeleid in de provincie Kunduz zullen niet worden ingezet voor militaire operaties, maar alleen voor civiele taken. Dat zei minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) gisteren in een reactie op de uitspraken die de Afghaanse politiecommandant Samiullah Qatrab zondag deed in RTL Nieuws. Volgens Qatrab zal de Afghaanse politie ook gaan vechten met de Talibaan, ook al is dat geen „primaire taak van de agenten”. De grens tussen zelfverdediging en wat als een offensieve actie kan worden aangemerkt is dun, vindt hij. GroenLinks en de ChristenUnie vroegen om opheldering over de inzet van de agenten. De partijen wilden onder meer weten of die past binnen de gemaakte afspraken. De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de agenten niet participeren in militaire operaties. (Novum)