Out of Office maakt je leven kapot

Met enige schroom stelde ik hem ook dit jaar weer in: de Out of Office AutoReply, de automatische mailbeantwoorder die op elk ontvangen mailtje – of dat nu van een vriend, een zakelijk contact of de Makro Zomer Aanbiedingen afkomstig is – direct terugstuurt dat ik voor een bepaalde tijd niet aanwezig ben. Ik zeg

Met enige schroom stelde ik hem ook dit jaar weer in: de Out of Office AutoReply, de automatische mailbeantwoorder die op elk ontvangen mailtje – of dat nu van een vriend, een zakelijk contact of de Makro Zomer Aanbiedingen afkomstig is – direct terugstuurt dat ik voor een bepaalde tijd niet aanwezig ben.

Ik zeg het met enige schroom, want ergens voelt het nog steeds alsof je op zijn minst één hedgefonds in je bezit moet hebben (of moet weten wat dat eigenlijk is) om te kunnen zeggen dat je deze dienst werkelijk nodig hebt – in mijn leven heeft immers vrijwel niets zoveel haast dat een plotselinge afwezigheid echt problemen oplevert. De Makro weet heus wel dat ik altijd weer terugkom.

Paulien Cornelisse schreef al eerder over de sociale etiquette rond de Out of Office reply, zoals te veel ongewenste details melden, of hem ook aanzetten in het weekend – het ‘onmisbaarheidssyndroom’. Ik probeer dan ook altijd mijn reply zo minimalistisch mogelijk te gebruiken, zodat het hopelijk alleen doet wat ik graag wil: duidelijk maken dat mijn zwijgen niet betekent dat ik dood ben/je expres negeer/een nieuw leven ben begonnen als stiltemonnik.

De laatste tijd valt me echter een nieuw probleem op: de Out of Office AutoReply Loop. Iets wat nog vaker voorkomt doordat nu ook Facebook een automatische beantwoorder aanbiedt (omdat mensen blijkbaar absoluut niet het risico willen lopen voor sociaal monster aangezien te worden als ze een week niet reageren op fotoalbums van een weekendje Milaan en links naar babyotterfilmpjes). Zowel bij Facebook als in de mail gebeurt het vaak dat je in een conversatie of uitnodiging terechtkomt met meerdere mensen – van wie iemand zomaar een Out of Office reply ingeschakeld kan hebben.

Zodat je op een gegeven moment achter je bureau zit, de regen tegen de ramen striemt, je bezig bent met het betalen van achterstallige facturen en er in je mailbox dit gebeurt:

Verjaardag Sjoerd Nick: ‘ben erbij!’

Verjaardag Sjoerd Els: ‘hoi, ik zit tot begin september op Bali, xxx Els’

Verjaardag Sjoerd Britt: ‘joe, ik ook.’

Verjaardag Sjoerd Els: ‘hoi, ik zit tot begin september op Bali, xxx Els’

Verjaardag Sjoerd Jaqueline: ‘ik ben er. Els geloof ik niet.’

Verjaardag Sjoerd Els: ‘hoi, ik zit tot begin september op Bali, xxx Els’

Kijkend naar die mailtjes begint het erop te lijken alsof Els het ons een beetje wil inwrijven. Alsof ze steeds in regenachtig Nederland omhoog plopt om ons eraan te herinneren: „Joehoe, weet je nog, ik zit dus op Bali, lurkend aan een kokosnoot! Hier is zo-hon!” En na nóg vier berichten denk je: ik mag die Els helemaal niet. Nooit gedaan ook. Waarom valt ze mij steeds lastig met die kokosnoot van haar? Om bij een volgend mailtje opeens naar je computer te schreeuwen: „JA, EN NOU WETEN WE HET WEL!”

Zonder dat die persoon er iets van weet of er iets aan kan doen.

Out of Office behoedt je voor onbegrip, en maakt intussen je leven kapot.

    • Renske de Greef