Opnieuw doden in Syrië, maar demonstranten houden vol

De Syrische president Assad (rechts) was vanochtend ter gelegenheid van het Suikerfeest bij het gebed in de Hafez al-Assad moskee in Damascus. Foto AP via SANA

Syrische ordetroepen hebben vandaag in verschillende steden het vuur geopend op betogers die na de gebeden ter ere van het einde van de ramadan de straat opgingen om tegen het bewind van president Bashir Assad te demonstreren. Volgens activisten kwamen bij het geweld in de zuidelijke provincie Deraa, de centrale stad Homs en de hoofdstad Damascus minstens zeven mensen om het leven, onder wie een jongen van 13.

“Ze kunnen schieten en moorden wat ze willen, wij zullen niet ophouden te roepen om een verandering van regime”, liet een activist in Deraa telefonisch weten aan persbureau AP. Volgens het netwerk van Lokale Coördinatiecomités vielen zes doden in de provincie Deraa en één in Homs. Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat er ook hevig geschoten werd in de wijk Qaboun in Damascus, waar vijf mensen gewond raakten.

Sinds het begin van de opstand in maart zijn volgens de Verenigde Naties in Syrië meer dan 2200 mensen omgekomen. Het regime voerde de onderdrukking aan het begin van de ramadan sterk op. Het LCC-netwerk zegt het einde van de ramadan niet uitbundig te willen vieren “zo lang het bloed van de martelaren nog warm is”.

    • Pim van den Dool