Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Mutsaers schenkt groot deel van haar archief aan Letterkundig Museum

De Nederlandse schrijfster en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers (1942) heeft een omvangrijk deel van haar archief aan het Letterkundig Museum in Den Haag geschonken.Dit meldt het Letterkundig Museum  in een persbericht. Tot de schenking behoort de volledige, zeer uitgebreide documentatie voor haar roman Koetsier Herfst (2008) en diverse versies van dit inmiddels vaak herdrukte boek.

Persoonlijke documenten als kindertekeningen, familiaire memorabilia, cijferlijsten en diploma’s en een groot aantal  polaroidfoto’s van echtgenoot Jan Fontijn, tevens schrijver, en vrienden uit de literaire wereld maakt deel uit van de schenking. Bijzonder is de plaquette die Mutsaers ontving na de gongslag in de Beurs van Amsterdam in mei 2010.

De deels in Oostende wonende Mutsaers is een uiterst gedreven brieven- en tegenwoordig ook mailschrijfster, getuige de uitgebreide correspondentie met onder anderen Maarten en Eva Biesheuvel, Judith Herzberg en F.B. Hotz, diverse musea en talrijke instellingen op het gebied van cultuurbehoud (Oostende) en dierenbescherming.

Eerder bracht Mutsaers ook al een deel van haar archief onder bij het Letterkundig Museum; onder meer de manuscripten en aantekeningen voor de bundel Kersebloed(1990) en de roman Rachels rokje (1994) behoorden tot deze schenking. Het Letterkundig Museum wijdde in 2010 een grote overzichtstentoonstelling aan het leven en literaire- en beeldende werk van Charlotte Mutsaers, die in die periode ook de P.C. Hooft-prijs voor proza ontving.