Mountainbike is veel relaxter dan wielrennen

In het Zwitserse Champéry beginnen morgen de wereldkampioenschappen mountainbiken, die duren tot en met 4 september. Anneke Beerten en Rudi van Houts zijn de Nederlandse medaillekanshebbers. De 27-jarige Van Houts werd onlangs vijfde bij de EK cross country en heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen.

1 Wat zijn je ambities voor de WK in Zwitserland?

„Ik hoop bij de eerste tien te eindigen. Ik heb vooral gepiekt naar het EK van drie weken geleden. Daar werd ik vijfde. Ik heb me nu dus gekwalificeerd voor de Olympische Spelen en de vorm kunnen vasthouden, dus kan ik een goede uitslag rijden.”

2 Vorig weekend kwam je nog ten val. Heb je daar nog last van?

„Nee, dat is geen probleem meer. Ik raakte bij de start ingesloten, maar ik ben niet echt zwaar gevallen. In volle inspanning voel je daar trouwens niets van. Tijdens zo’n wedstrijd zit ik altijd vol adrenaline. Achteraf heb ik er wel een paar dagen pijn van gehad.”

3 Ligt het parcours op het wereldkampioenschap jou?

„Als ik in vorm ben, kan ik overal uit de voeten. Ik ben een allrounder, ik heb niet echt een onderdeel waarin ik slecht ben. Ik houd wel meer van de iets langere klimmen. In Champéry zijn de klimmetjes eerder kort en steil. Het is ook een zeer technisch parcours, met veel boomwortels. De wedstrijdorganisatie in Zwitserland is ook echt top. Zwitserland is momenteel het topland wat mountainbiken betreft.”

4 In vergelijking met wielrennen op de weg is mountainbiken minder commercieel. Hoe komt dat?

„Het is moeilijk mountainbiken goed in beeld te brengen. Dat is wel aan het veranderen. Tegenwoordig kun je ongeveer alle wedstrijden op internet bekijken. Je merkt ook dat de omkadering steeds professioneler wordt en wedstrijden met steeds meer camera’s worden gefilmd. In Zwitserland is het WK rechtstreeks op televisie. Parcoursen worden ook steeds korter, zodat het interessanter wordt voor het publiek. Nu kun je eigenlijk alleen geld verdienen als je echt aan de top staat. Het mountainbike staat op zichzelf als sport. Er worden wereldwijd meer mountainbikes verkocht dan racefietsen.”

5 Op de weg rijden heel wat ex-mountainbikers, zoals Tourwinnaar Cadel Evans. Heb jij plannen de weg op te gaan?

„Nu niet. Mountainbiken zou ik niet willen missen. In de voorbereiding rijd ik wel wegwedstrijden, en dat bevalt me. Wegwielrennen is een andere wereld. Als mountainbiker reis je de hele wereld over. Je bent een week op voorhand ter plaatse, om het parcours te verkennen. Als wegrenner kom je de dag voordien pas aan. Mountainbiken is veel relaxter.”

    • Jeroen Zuallaert