‘Minister van Defensie Jemen overleeft aanslag’

De Jemenitische minister van Defensie, Mohammad Nasser Ali, is in het zuiden van het land aan de dood ontsnapt toen zijn konvooi over een landmijn reed.

Twee lijfwachten van Ali kwamen wel om bij de explosie, meldt een regeringsfunctionaris aan persbureau Reuters. Ook raakten vier militairen gewond. Volgens eerdere berichten leek het te gaan om een gerichte aanslag op de minister. In het zuiden van Jemen vechten al maanden aan Al-Qaeda gelieerde groeperingen tegen het Jemenitische leger. Of Ali gewond is wel geraakt is nog niet bekend.

In het land demonstreren burgers al maanden tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh. Saleh weigert, ondanks eerdere toezeggingen, af te treden. Hierdoor is een politieke impasse ontstaan die het land op de rand van een burgeroorlog heeft gebracht omdat Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, een fusie tussen de Jemenitische en Saoedische tak van Al-Qaeda, meer bewegingsvrijheid heeft gekregen.

Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland wordt door westerse landen beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld.

Lees hier meer over Jemen.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis