Lamsbout uit de rookzak

Van roken wordt alle voedsel lekker – althans: lekkerder. Of het nu om vis of vlees gaat, groente, kaas, schaaldieren of paddestoelen, om koud roken in een ton of warm roken in een speciale pan. Toen ik tegen een rookzak aanliep, van het Finse Savu, hoefde ik over de aanschaf dan ook niet lang na te denken. Om uit te proberen. Deze rubriek is er niet om culinaire attributen te recenseren, maar af en toe wat uitproberen moet kunnen, toch?

De eenmaal te gebruiken rookzak, die voor rond de 4 euro te koop is, is een soort aluminium kussensloop met verschillende lagen. Eén afgesloten, poreuze laag bevat zaagsel met een smaakje – in dit geval hickory. In de andere, nog afsluitbare laag kun je de rookwaren stoppen.

Eerst eens iets onvriendelijks opmerken. De verpakking zweemt met al die beloftes van „low fat”, „quick & easy” en „simple clean-up” naar dat tenenkrommend nagesynchroniseerde verkoopprogramma Amazing Discoveries. Dat van: „Maar wacht! Dat is nog niet alles! Wanneer U nog vanavond belt, ontvangt U ook nog de zestiendelige set servetringen vervaardigd van onverwoestbare kunststof van een uniek design, helemaal gratis!” De rookzak pást inderdaad in de golfkar, de caravan, de reiskoffer en waarschijnlijk kun je er overheen rijden zonder het ding ernstige schade toe te brengen.

De Savu is duidelijk bestemd voor import in de Verenigde Staten – zie de typisch Amerikaanse hickory rooksmaak. Dat de Savu uit Finland komt, kan ook heel goed een marketingtruc zijn.Haägen-Dazs, dat ijs, en Shurgard, die verhuurbare opslagruimtes, zijn ook voorbeelden van potjes-Scandinavisch, ontsproten aan marketingbreinen.

Maar de hamvraag blijft: komt er lekker eten uit? Om dat te proberen, heb ik gewoon precies gedaan wat de binnenkant van de verpakking suggereert: rook eens een lamsbout.

1 kilo lamsbout zonder been

6 knoflooktenen

1 tak rozemarijn

3 aardappels

olijfolie

zout, peper

Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees en steek hierin de gehalveerde knoflooktenen. Wrijf in met een beetje olie, zout peper en de losse ‘naalden’ rozemarijn. Laat afgedekt een uur in de koelkast staan. Laat voor het roken op kamertemperatuur komen. Snijd intussen de aardappels in kleine blokjes, dep die even droog en giet er wat olijfolie over.

Open de rookzak en vul deze met de lamsbout en, ernaast, de aardappelblokjes. Maak de rookzak dicht en leg deze op een open rooster in een op 250 graden voorverwarmde oven. Laat de rookzak een kwartier met rust, zet de oven dan op 190 graden en laat veertig minuten doorgaren.

Ik hield eerlijk gezegd mijn hart vast. Op kookfora slingeren waarschuwingen rond over extreme rookontwikkeling, dus ik had alle inpandige ventilatoren al op volle kracht vooruit gezet. Maar alleen de aangename geur van die verhitte hickory ontsnapte aan de oven. Gelukkig maar.

Het resultaat: de bout was prima, mals en smakelijk. En ook de aardappels waren dik in orde. En toch ontbrak de typische rooksmaak grotendeels. Deze ontevreden roker wil geen onruststoker zijn, maar wat roken betreft kan de zak niet op tegen de pan of de ton.

Menno Steketee

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Menno Steketee