Kroonprins wil villa via firma slijten

Kroonprins Willem-Alexander doet een nieuwe poging zijn villa in Mozambique te verkopen. Hij heeft daartoe een Mozambikaanse rechtspersoon opgericht. Dat laat premier Mark Rutte weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Die nieuwe constructie was nodig omdat onder de Mozambikaanse wetgeving eigendomsrechten uitsluitend verhandeld kunnen worden door een Mozambikaanse privé- of rechtspersoon, schrijft Rutte. Dat de aandelen in het project tot nu toe ondergebracht waren bij een Nederlandse stichting die onder premier Balkenende juist was opgericht om afstand te creëren tussen de prins en zijn investering, bleek een belemmering voor de verkoop.

De prins kondigde reeds in november 2009 aan zijn controversiële woning te gaan verkopen. Dat gebeurde onder druk van de Tweede Kamer, die bezorgd was over de toenemende kosten van de beveiliging in de villa en de zakenpartners van de prins. Vermoedens van gesjoemel met bouwmaterialen en het winstoogmerk van de onderneming zorgden voor extra ophef.

De villa – die volgens lokale bronnen omgerekend 2 miljoen euro zou moeten kosten – werd volgens de Rijksvoorlichtingsdienst maar niet opgeleverd. De projectontwikkelaar beweerde echter in deze krant dat de woning in de zomer van vorig jaar wel degelijk was voltooid. Willem-Alexander en Maxima verbleven er bovendien al tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika vorig jaar.