Kritiek judowereld op boze woorden Cor van der Geest

Judotrainer Chris de Korte vindt de kritiek van Cor van der Geest, technisch directeur van de Nederlandse judobond, op enkele judoka’s „beledigend” en „onterecht”. Hij verwijt hem zijn eigen judoschool Kenamju uit Haarlem te promoten en wil Van der Geest aanspreken op zijn uitlatingen.

Van der Geest hekelde afgelopen weekend na de WK in Parijs, waarbij de Nederlandse judoka’s twee keer zilver en één keer brons haalden, de mentaliteit van enkele judoka’s. Hij laakte de keuze van zwaargewicht Grim Vuijsters bij de sportschool van zijn trainer Jan de Rooy te blijven, in plaats van zich bij de sterke mannenselectie van Kenamju te voegen. „Als hij denkt dat hij vanuit een Goirle-achtige omgeving de wereld kan veroveren, dan heb ik nieuws voor hem: dat kan niet”, zei Van der Geest. Ook Luuk Verbij verweet hij niet naar Haarlem te komen.

„Zulke uitlaten kan een technisch directeur niet maken”, zegt De Korte, eigenaar van het Rotterdamse Budokan. „Hij beledigt judoka’s die keihard aan het werk zijn en met absolute topsport bezig zijn. Wat ik nog kwalijker vind, is dat hij judoka’s oproept naar zijn sportschool te komen. Hij is gewoon zijn eigen club aan het promoten. Ik zie de toekomst niet somber in. Ik verwacht op de Olympische Spelen minstens hetzelfde resultaat als bij de WK.”

„Ik vind het geen manier van communiceren”, zegt zwaargewicht Vuijsters. „Als Van der Geest zoiets aan mij wil laten weten, kan hij dat ook persoonlijk tegen mij zeggen of me desnoods opbellen in plaats van dat hij het via de krant speelt. Het is niet zo dat we elkaar nooit zien, ik heb hem zaterdag nog gezien.”

Jos Hell, voorzitter van de judobond, verdedigt Van der Geest. „Cor kent de judowereld door en door en ik denk dat hij gelijk heeft. Het is niet zo dat hij zijn eigen school aan het promoten is. Als het voor Grim en Luuk beter was geweest naar Rotterdam of Heerenveen te gaan, had hij dat ook eerlijk gezegd.”

Volgens de bondsvoorzitter wil Van der Geest een concentratie van goede judoka’s. Hell: „Dat is een moeilijk proces want iedere coach wil zijn judoka’s bij zich houden. De Nederlanders halen net niet de top. Als ze dat in de toekomst wel willen, is het niet onverstandig Cors advies op te volgen. Hij zegt het misschien op een grove manier maar ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.”