Kortkolom wetenschap

Maagoperatie maakt dikkerds snel dronken

Rotterdam. Patiënten die een maagbypass hebben ondergaan, een operatie waarbij de chirurg de maag kleiner maakt en verderop aansluit op de dunne darm, moeten extra voorzichtig zijn met alcohol en autorijden. Dat schreef de arts Peter Holt gisteren in het medische tijdschrift The Lancet, naar aanleiding van een verhaal dat een van zijn patiënten vertelde. Deze patiënt was betrokken bij een verkeersongeluk en moest een blaastest doen. Die wees uit dat hij te veel had gedronken. De patiënt gaf toe dat hij één glas wijn op had, maar dat was al uren geleden. Holt schrijft dat bacteriën zich kunnen ophopen in de gebypasste delen van de dunne darm, en daar alcohol kunnen produceren. Dat leidt tot hogere alcoholwaarden in bloed en adem. (NRC)

Hoger zingen in de stad helpt koolmees deels

Rotterdam. Vogels die in de stad wonen, gaan hoger zingen om ten minste nog boven het stadslawaai uit te komen. Maar voor koolmeesmannetjes heeft deze strategie nadelen. Dat schrijven Leidse en Groningse onderzoekers vandaag in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Vrouwtjes vinden die hogere zang minder aantrekkelijk. Hoger zingende mannetjes hebben minder kans om een vrouwtje te krijgen, en als ze er al een krijgen, is er een grotere kans dat zij vreemd gaat. Eerder onderzoek had al laten zien dat vrouwtjes van hoger zingende mannetjes minder jongen krijgen. (NRC)

Borstvoedende vrouw gedraagt zich agressief

Rotterdam. Vrouwen die borstvoeding geven, gedragen zich in die periode agressiever dan vrouwen die flesvoeding geven of vrouwen zonder kinderen. En als in de flesvoeding ook moedermelk zit, gedragen flesvoedende vrouwen zich agressiever naarmate een hoger percentage van de melk moedermelk is. Dat blijkt uit onderzoek waarin vrouwen een spel speelden. Wie won mocht met geluid zijn agressie botvieren op een andere aanwezige, een medeplichtige van de onderzoekers die zich met opzet onbeleefd had gedragen. Borstvoedende vrouwen gaven gemiddeld de hardste, langste ‘geluidsstoot’. Uit dit onderzoek, dat sinds vrijdag online staat bij Psychological Science, blijkt niet definitief dat borstvoeding agressief maakt – misschien zijn vrouwen die ervoor kiezen al agressiever. Maar het resultaat komt wel overeen met agressie bij andere zoogdiermoeders. (NRC)

Medicijnen tegen acne niet goed onderzocht

Rotterdam. Medicijnen tegen acne (jeugdpuistjes) zijn in onderzoek nauwelijks met elkaar vergeleken. Daardoor is onbekend welk middel het best is en voor wie. De behandelrichtlijnen zijn daardoor gebaseerd op de meningen van experts, waardoor het gevaar van commerciële beïnvloeding groot is. Dat schrijven Britse en Amerikaanse onderzoekers in een vandaag uitgekomen artikel in The Lancet. Voor een aandoening waar zoveel mensen last van hebben, is er verbazingwekkend weinig bekend over oorzaak, preventie en therapie, aldus de auteurs. (NRC)