Kortkolom kunst

Bluesgitarist David Edwards overleden

Chicago. Bluesmuzikant David Edwards, bijnaam ‘Honeyboy’, is maandag op 96-jarige leeftijd overleden in Chicago. De in Mississippi geboren Edwards was bekend van nummers als Long Tall Woman Blues en Gamblin’ Man. Edwards was een van de laatste nog levende vertegenwoordigers van de Deltablues, een stroming uit het zuiden van de VS en reisde onder meer rond met blueslegende Robert Johnson. Muziekpionier Alan Lomax maakte in 1942 als eerste opnames van zijn muziek. Vanaf de jaren vijftig, nadat hij zich in Chicago had gevestigd, speelde Edwards met onder meer Howlin’ Wolf, Little Walter en Charlie Patton. In 2008 won hij met Last of the Great Mississippi Delta Bluesmen: Live In Dallas een Grammy voor het beste traditionele bluesalbum. In 2010 kreeg hij de Grammy Lifetime Achievement Award. Edwards trad op 90-jarige leeftijd nog ruim zeventig keer per jaar op. (Novum, AP)

Opzij stuurt critica Serdijn de laan uit

Amsterdam. Maandblad Opzij heeft recensente Daniëlle Serdijn weggestuurd. De critica gaf bij een korte bespreking in het septembernummer drie sterren aan Stille mensen, de nieuwe roman van Esther Ending, maar dat boek is nog niet af. Hoofdredacteur Margriet van der Linden had het vorige week nog over een bedrijfsongeval en zag geen reden voor stappen tegen Serdijn. Reacties van lezers hebben haar inmiddels op andere gedachten gebracht: „De integriteit van Opzij staat voorop, als lezers daar vraagtekens bij plaatsen is mijn optelsom gemaakt. Dat is ook mijn taak, al is dit geen beslissing die je makkelijk neemt.” Volgens Serdijn, die ook voor de Volkskrant schrijft, bestaat de rubriek waarin het stukje verscheen uit signalementen die Opzij als recensies wil presenteren. „Als er dan iets misgaat, is de eenvoudigste oplossing om een freelancer te offeren.” (NRC)