Kortkolom economie

Verzekeraar Eureko gaat Achmea heten

Amsterdam. Verzekeraar Eureko gaat de naam wijzigen in Achmea, de meest bekende merknaam die het bedrijf voert. De grootste verzekeraar van Nederland ontstond eerder door de fusie van de ziektekostenverzekeraar Achmea met Interpolis, de verzekeringsdochter van Rabobank. De verzekeraar boekte een nettowinst van 180 miljoen euro in het eerste half jaar. Dat is 79 procent minder dan een jaar eerder. In 2010 leidde de verkoop van een Poolse dochter tot een grote eenmalige bate. De winst voor belasting uit reguliere activiteiten steeg met 27 procent tot 201 miljoen euro. Die winstgroei schrijft het bedrijf toe aan betere prestaties op de markt voor levensverzekeringen. De winst van Eureko werd gedrukt door een verlies van 48 miljoen euro op Griekse staatsobligaties, een derde van de portefeuille van 145 miljoen. (Dow Jones)

Connexxion verliest regiovervoer Utrecht

Rotterdam. Busbedrijf Qbuzz gaat vanaf volgend jaar ook rijden in Utrecht en omgeving. Het regiobestuur van Utrecht en de omringende gemeenten hebben bekendgemaakt dat Qbuzz de aanbestedingsprocedure heeft gewonnen van vervoersbedrijf Connexxion. De concessie gaat volgend jaar in en heeft een looptijd van acht jaar. Vorig jaar had het regiobestuur Qbuzz al als winnaar aangewezen, maar Connexxion tekende beroep aan. Bij nadere beschouwing bleken beide aanbiedingen niet aan alle voorwaarden te voldoen. Na nieuwe onderhandelingen heeft Qbuzz een geldige bieding gedaan, aldus het regiobestuur. Het tweede bod van Connexxion voldeed nog steeds niet. (NRC)

Waterbedrijven houden water onnodig duur

Waterbedrijven houden water onnodig duur

Amsterdam. Waterbedrijven houden de tarieven voor drinkwater kunstmatig hoog. Dat stellen Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke waterverbruikers. Zij roepen de politiek op strenger toezicht te houden. Volgens de belangenbehartigers mogen de waterbedrijven te veel winst maken. De waterbedrijven hebben weinig reserves nodig, omdat de bedrijfsrisico’s laag zijn. „Het zijn monopolisten. Dat zorgt er bovendien voor dat er weinig prikkels zijn om de kosten laag te houden”, stelt een woordvoerder van VEMW. Hierdoor betaalt een gebruiker te veel. „Uit voorzichtige schattingen blijkt dat er tientallen procenten te veel wordt betaald. Dat we dat niet precies weten komt doordat men niet transparant is over hoe de tarieven zijn opgebouwd.” (Novum)