Kortkolom buitenland

VS verliezen 30 miljard in Irak en Afghanistan

Washington. De Amerikaanse regering heeft het afgelopen decennium 30 miljard dollar verspild in Afghanistan en Irak. Dat heeft een commissie van Republikeinen en Democraten geconcludeerd. De oorzaken van de verspilling zijn volgens de commissie slechte planning, te veel vertrouwen op onderaannemers en fraude. Ook wijst de commissie op een gebrek aan verantwoording en concurrentie bij de aanbesteding van projecten. Een van de voorbeelden die ze gaf was een gevangenis van 40 miljoen dollar in Irak, die het land helemaal niet wilde en die ook nooit afgebouwd is. Ook werd 300 miljoen dollar uitgegeven aan een geavanceerde elektriciteitscentrale in de Afghaanse hoofdstad Kabul, terwijl de Afghaanse regering niet in staat is om die draaiende te houden. Het rapport van de commissie wordt morgen gepubliceerd, maar de opstellers hebben gisteren al een opinieartikel in The Washington Post geplaatst. (BBC)

Dodenaantal orkaan Irene loopt op naar 46

Vermont. Het dodenaantal na orkaan Irene heeft 46 bereikt, zo lieten Amerikaanse autoriteiten vandaag weten. Eergisteren, na het voorbijtrekken van de orkaan, waren nog slechts 21 doden geteld, maar gisteren werden meer lichamen van slachtoffers van overstromingen aangetroffen. Ook kwamen gisteren mensen om het leven door omvallende bomen en schokken van losgeraakte electriciteitsdraden. Met name de staat Vermont in de regio New England kampte vandaag nog met hevige wateroverlast. Vroege schattingen van de schade bedragen 7 tot 10 miljard. Dat is veel geringer dan de van meer dan 100 miljard dollar door orkaan Katrina in 2005. (AP)

Oeganda: 29 doden bij aardverschuivingen

Kampala. Ten minste 29 mensen zijn om het leven gekomen bij aardverschuivingen in het oosten van Oeganda. De aardverschuivingen vonden plaats na zware regenval in het dorp Mabono, 267 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kampala. Zeker 22 huizen zijn bedolven onder de modder. De Oegandese minister van Rampen zei dat tot nu toe negentien lichamen zijn gevonden, onder wie zes kinderen. De regering heeft graafmachines naar het dorp gestuurd om de rest van de lichamen te bergen. En het Rode Kruis heeft vrijwilligers naar de regio gestuurd om te kijken of meer dorpen zijn getroffen door aardverschuivingen. (AP)

Dode bij schietpartij moskee Denemarken

Kopenhagen. Bij een schietpartij bij een islamitisch cultureel centrum, waarin ook een moskee gevestigd is, in het westen van Kopenhagen is vanmorgen een dode gevallen. Twee mensen raakten gewond. Het incident zou hebben plaatsgevonden op een parkeerplaats bij de moskee. Volgens een ooggetuige ontstond er ruzie tussen twee groepen moslims, die bijeen waren om het einde van de vastenmaand Ramadan te vieren. Er zou zeker vijftien keer geschoten zijn. De politie heeft nog geen idee van de reden van de schietpartij. (AP)

Schade Christchurch loopt op tot 12 miljard

WELLINGTON. De schade als gevolg van de aardbevingen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch blijkt veel hoger dan tot nu toe gedacht. Volgens de regering is die opgelopen tot bijna twaalf miljard euro. De staat draait op voor vier miljard, de rest komt voor rekening van particuliere verzekeraars. De schade komt overeen met ongeveer een tiende van het bruto binnenlands product van Nieuw-Zeeland. In Christchurch kwamen 181 mensen om het leven. Het grootste deel van de binnenstad werd verwoest en hele voorsteden werden onbewoonbaar. (Novum)