Kortkolom binnenland

Leers: Somaliërs onder voorwaarden terug

Den Haag. Afgewezen Somalische asielzoekers kunnen onder strikte voorwaarden weer worden teruggestuurd naar delen van hun vaderland. Dat heeft minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) gisteren de Tweede Kamer gemeld. Hij reageerde daarmee op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De afgewezen asielzoekers mogen, stelt Leers in navolging van het Hof, alleen worden teruggestuurd naar Zuid- of Centraal-Somalië. Ze moeten daar naaste familieleden hebben die in staat zijn hen te beschermen, en ze moeten nog niet al te lang weg zijn uit Somalië, zodat ze kunnen omgaan met de sharia, de islamitische wetgeving die de moslimextremistische organisatie Al-Shabaab oplegt. De toepassing ervan wordt door de Europese rechters „draconisch” genoemd. (Novum)

Rechter: korenwolf beter beschermen

Rotterdam. Het kabinet moet de wilde hamster of korenwolf beter beschermen. Staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) mag vijftig hectare aan ecologische verbindingen tussen ‘hamstervriendelijk’ beheerde gebieden in Limburg niet schrappen, maar moet deze in stand houden. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die natuurorganisatie Das & Boom tegen de Staat had aangespannen. De korenwolf was eind vorige eeuw nagenoeg uitgestorven. Bekende Nederlanders hielden een wake voor de laatst overgebleven hamsters. Later volgde een reddingsoperatie. (NRC).

OM naar Hoge Raad om moordpoging A’dam

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) is gisteren direct in cassatie gegaan bij de Hoge Raad nadat het Amsterdamse gerechtshof een 38-jarige man had vrijgesproken van poging tot moord. Justitie had negen jaar celstraf tegen hem geëist. Het gaat om een voormalige Joegoslaaf, die op 30 juli 1998 geprobeerd zou hebben een landgenoot te liquideren die in een auto voor het Okurahotel in Amsterdam zat te wachten. Die man raakte zwaargewond. (NRC)

Van ontucht verdacht raadslid geeft zetel op

Rotterdam. Het PvdA-raadslid uit Spijkenisse dat verdacht wordt van ontucht met een tienjarige jongen heeft zijn raadszetel gisteren opgegeven. Hij was daarnaast ook leraar op een basisschool, en voorheen wethouder in de Zuid-Hollandse gemeente. Vorige week werd bekend dat hij in juni door de politie is aangehouden wegens het bezit van kinderporno. (NRC)

Grote stroomstoring in stad Utrecht

Utrecht. Rond de twintigduizend huishoudens kwamen vanochtend in Utrecht zonder stroom te zitten. Rond 10.30 uur viel een transformatorstation uit, meldde elektriciteitsleverancier Stedin. De oorzaak van de storing aan het station is niet bekend. Rond het middaguur werden de eerste huishoudens weer voorzien van stroom. (Novum)