'Joran van der Sloot' vastgelegd als merk

Joran van der Sloot is een merknaam. De moeder van de in Peru vastzittende Van der Sloot liet op 21 juni vorig jaar ‘Joran’ en ‘Joran van der Sloot’ als merk deponeren.

Dat meldt regisseur Paul Ruven vandaag in zijn weblog. Ruven maakte over Van der Sloot de film Me & Mr. Jones, die op 22 september in première gaat. Hij hoorde over het merk-Van der Sloot toen hij vorig jaar van Aruba terugkeerde, waar hij net zijn film had opgenomen, over een journalist (Robert de Hoog) die vijf jaar na dato de verdwijning van de Amerikaanse toerist Natalee Holloway alsnog hoopt op te lossen door in te breken in het huis van verdachte Joran van der Sloot. Hij krijgt daarbij hulp van een zieke escortgirl, gespeeld door Hanna Verboom.

De film, die tussen feit en fictie zweeft (‘faction’), kampte volgens Ruven met tegenwerking op Aruba, waar de verdwijning van Natalee Holloway het toerisme geen goed heeft gedaan. Bovendien moest het script worden aangepast: terwijl de opnames in Aruba aan de gang waren, werd Joran van der Sloot in Peru gearresteerd op verdenking van moord op de 21-jarige Stephany Flores. Voor die moord heeft de Peruaanse justitie vorige week dertig jaar cel tegen Van der Sloot geëist.

Terug in Nederland ontving Ruven een schrijven van de advocaat van de familie Van der Sloot, die inzage in zijn film eiste wegens inbreuk op de merknaam Joran van der Sloot die de week ervoor was gedeponeerd. Ruven liet de claim onderzoeken door zijn advocaat, die constateerde dat voor een publiek figuur andere normen gelden en dat de merknaam slechts oppervlakkig beschermd was. Ruven: „Niet zoals Coca-Cola, dat de merknaam wereldwijd dichttimmert zodat niemand er geld aan kan verdienen. Dit leek meer bedoeld om af te schrikken.”

Het bleef bij enkele brieven over en weer tussen de advocaten. Wel moest Ruven toegeven aan de eis van een verder ongenoemd persoon die niet met de zaak wenste te worden geassocieerd en schrapte hij enkele scènes uit zijn film.

Me & Mr. Jones gaat op 22 september in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en is als video on demand beschikbaar bij UPC en Ziggo.

    • Coen van Zwol