‘Ik zou duizend keer voor Gaddafi willen sterven, zelfs nu nog’

Een soldaat die trouw is aan Gaddafi in een ziekenhuis in Tripoli. De soldaat op de foto is niet Mohamed. Foto Reuters / Louafi Larbi

De 20-jarige Faraj Mohamed vocht de afgelopen maanden voor kolonel Gaddafi. En daar is hij trots op. In The New York Times vertelt de jonge Libiër vanuit een ziekenhuis in Tripoli dat zijn land niet zonder Gaddafi kan.

Mohamed werd vorige week gevangengenomen door de Libische rebellen en sprak vanuit zijn ziekenhuisbed met een verslaggever van The New York Times. De soldaat van Gaddafi ligt met verwondingen aan zijn been en rug, met vijf andere Gaddafi-loyalisten, in het ziekenhuis van luchtmachtbasis Mitiga bij Tripoli. Zijn bewondering voor de verslagen Libische leider is nog niet verdwenen:

“Ik zou duizendmaal voor Gaddafi willen sterven, zelfs nu nog. Ik houd van hem omdat hij ons waardigheid gaf en een symbool is van het patriottisme in ons land.”

Gevraagd naar zijn sympathie voor Gaddafi zegt Mohamed dat hij een Libië zonder hem vreest. “Er komt opnieuw oorlog, Libië zal hetzelfde meemaken als Egypte nu meemaakt: moord, doodslag, plundering en chaos”, aldus Mohamed. “Wat nu in Libië gebeurt is de schuld van de rebellen, niet van Gaddafi”.

The New York Times sprak meer Libiërs die anoniem hun sympathie voor Gaddafi wilden uiten. Zij wijzen erop dat de ‘Broederleider’ zijn straatarme en onderontwikkelde land na zijn coup in 1969 meer welvaart bracht door buitenlandse oliebedrijven toe te laten. Verder introduceerde hij ontwikkelingsprogramma’s die van Libië een meer verstedelijkt land maakte. Veel Libiërs gingen, ondanks het gebrek aan basale rechten, geloven dat zij het beter hadden dan de inwoners van veel omliggende landen.

Mohamed is de erfenis van Gaddafi nog niet vergeten en blijft, hoe uitzichtloos de situatie voor de Libische dictator ook is, in zijn zaak geloven. “Ik zou mezelf opofferen, ik zou mijn familie opofferen”, aldus Mohamed. “Ik zou mezelf verkopen voor Gaddafi.”

    • Pim van den Dool