I Did It My Wei Wei

Hij stond er mooi bij. Ik kwam hem tegen in een steeg van Amsterdams bescheiden Chinatown. Als ik hem niet toevallig de avond tevoren op tv in Zomergasten had gezien, zou ik hem achteloos gepasseerd hebben.

Foto Michael Coghlan / Flickr by CC

Foto Michael Coghlan / Flickr by CC

Ik was bezig de Kromme Waal af te lopen, toen ik bij ingeving de Waalsteeg insloeg, op weg naar de Geldersekade. Daar, aan het begin van de steeg, stond hij groot tegen de muur: Ai Weiwei, de moedige Chinese dissidente kunstenaar. Het was een kloeke schildering van een collega, een graffitikunstenaar.

Ai Weiwei droeg een zwart, hoog gesloten jack, een blauwe spijkerbroek en zwarte schoenen. Zijn gezicht had dezelfde onverstoorbare trekken die ik had gezien in dat filmpje dat Guy Verhofstadt (kunnen we deze begaafde Belgische politicus niet als een soort topvoetballer naar het Nederlandse parlement transfereren?) bij Zomergasten had laten zien.

Ai Weiwei – vereeuwigd in heel zijn onverzettelijkheid op een Amsterdamse muur. Treffend was ook de regel die de graffiteur er in witte kapitalen aan toegevoegd had: I Did It My Wei Wei…

Een indrukwekkend eerbetoon aan een groot man – maar wie was er verantwoordelijk voor? In een roodwit rondje ernaast stond de naam ‘Karma’. Ik vroeg het aan een buurvrouw om de hoek. De schildering bleek enkele maanden geleden opeens aangebracht, vertelde ze. Met welk motief? Het was een mysterie.

Op internet ontdekte ik dat Karma de schuilnaam is van een in ‘vakkringen’ befaamde graffitikunstenaar uit Ierland. Zijn werk wordt tot de street art gerekend, een stroming binnen de graffiti. Bij street art staat de afbeelding voorop, bij graffiti gaat het meer om de naam (en dus de maker).

Wie meer van Karma’s werk wil zien, kan terecht op www.karmastreetart.com. Daarop staat, behalve Ai Weiwei, ook een fraaie muurschildering van een meisje dat zich met een gietertje voorover buigt. De tulpen die zij water geeft, zijn niet geschilderd, maar staan er levensecht ónder. Ook die schildering moet zich ergens in het centrum van Amsterdam bevinden.

Er is ook een filmpje te zien waarop Karma werkt aan zijn schildering van Ai Weiwei. We kijken Karma op de virtuoze vingers, maar de montage is zo snel dat we niet kunnen zien hoe hij het precies doet.

Op internet vond ik ook enkele citaten van Karma. Street art is illegaal, zegt hij, en als je ’s nachts betrapt wordt door de politie volgt arrestatie. Maar hij vergelijkt zich – gelukkig – niet met Ai Weiwei. „Ik word niet opgejaagd door de politie en ik kan in een vrije, open samenleving leven.”

Hij heeft alleen maar aandacht willen vragen voor de positie van Ai Weiwei. „Hij is een zeer inspirerende man met een visie op de vrije samenleving […] Ik deed het enige wat ik voor hem kon doen. Een schildering maken en het zo dicht mogelijk bij Chinatown plaatsen – zonder gesnapt te worden. Ik wilde dat Ai Weiwei vrij en trots in een van de meest liberale en vrije landen van de wereld, Nederland, kon staan. Ik vond dat de zin ‘I Did It My Wei Wei…’ perfect bij zijn karakter paste.”

Zeg het voort. En ga even naar die schildering kijken als u in Amsterdam bent, het is maar tien minuten lopen vanaf het Centraal Station, richting Schreierstoren. Ai Weiwei mag niet eenzaam verpieteren in die doodstille Waalsteeg, een nauwe, zonloze verbinding met de Geldersekade. Misschien moeten we er allemaal een fotootje van maken en naar de Chinese ambassade opsturen.

    • Frits Abrahams