Het is officieel: Noda is de nieuwe premier van Japan

Yoshihiko Noda buigt nadat hij als de nieuwe Japanse premier is gekozen. Foto Reuters / Toru Hanai

Zoals verwacht is voormalig minister van Financiën Yoshihiko Noda door het parlement gekozen tot nieuwe premier van Japan. De 54-jarige Noda volgt Naoto Kan op.

Gisteren werd Noda gekozen tot nieuwe leider van de regerende Democratische Partij. Omdat de partij een meerderheid in het parlement heeft, lag al min of meer vast dat hij ook de nieuwe premier zou worden. Vandaag werd dat dus middels een stemming officieel.

De Japanse premier Naoto Kan kondigde vorige week zijn ontslag aan. Kan stond onder grote druk na de aardbeving en tsunami van maart, en de daaropvolgende nucleaire crisis. Kan beloofde in juni al op te stappen wanneer de ergste gevolgen van de ramp onder controle zouden zijn. Hij was nauwelijks een jaar premier.

Noda is een bondgenoot van Kan en wordt verwacht zijn beleid voort te zetten. Net als Kan zal Noda de samenwerking met de VS bestendigen, maar hij heeft geen interesse in het uitbreiden van de internationale invloed van Japan.

Zijn financiële achtergrond zal Noda hard nodig hebben: Japan kampt met de hoogste staatsschuld onder de ontwikkelde mogendheden en heeft nu ook torenhoge rekeningen voor de herbouw van de door de tsunami verwoeste kust en ontsmetting van radio-actieve gebieden. Noda wil dit bekostigen door bezuinigingen en het verhogen van belastingen.

    • Peter Zantingh