Held op Facebook: de erewacht die orkaan Irene trotseerde

Deze Amerikaanse erewacht (naam onbekend) vervulde zijn plicht tijdens orkaan Irene. Foto: U.S. Army

Hoewel president Obama iedereen maande binnen te blijven, liep een erewacht van de Oude Garde nederig zijn ronde bij het monument van de Onbekende Soldaat in Washington. Terwijl de elementen de militair tartten, met stortbuien en windhozen, marcheerde hij alsof het picknickweer was. Patriottisme pur sang, maar pech voor hem: geen burger die het tafereel aanschouwde.

Gelukkig heeft zijn werkgever, The 3d U.S. Infantry Regiment (actief sinds 1784), de dienst gedocumenteerd op Facebook. “God, zegen onze gewapende strijdkrachten”, jubelt een dankbare Amerikaan. “De mannen en vrouwen die ons bewaken, zelfs na onze dood!” De eenheid meldt op haar website dat de tombe sinds 1937 geen seconde onbemand is geweest is.

Duizenden mensen proberen elkaar te overtreffen in lofuitingen. Een bloemlezing: “Ik ben zo enorm trots op ons leger”; “Geweldig, die inzet en toewijding”; “Gasten, jullie rocken!”; “Deze man representeert het beste van ons leger”; “Dit brengt me aan het huilen, het vervult me met trots”; “Eer kent geen grenzen”.


En zo gaat het maar door. De ene reactie nog vaderlandslievender dan de andere. Een enkeling wil meteen zijn zoon aanmelden voor de garde. Maar is het wel zo’n leuk beroep? En zijn burgers altijd wel zo aardig tegen deze wandelende paspoppen?

YouTube geeft een ontluisterend beeld. Erewachten worden hinderlijk gevolgd, nageaapt, omsingeld en aan het lachen gemaakt. Dat laatste lijkt misschien niet zo erg, maar is in het onberispelijke beroep van erewacht rampzalig.  Op internet worden zelfs ideeën uitgewisseld om erewachten van hun stuk te brengen. “Wat als je hem een beetje kietelt?”, vraagt iemand op een forum.

Erewachten die niet getreiterd worden hebben het trouwens ook niet makkelijk. Sommigen gaan kapot aan verveling, zo bleek uit onderzoek van Defensie.

De aard van het ambt ontneemt de erewacht de mogelijkheid om vervelende toeristen te zeggen ‘Houd eens op!’. Een erewacht is er immers voor de sier, zijn geweer hanteert hij zoals een majorette haar baton. Slechts enkelen laten zich niet kisten. Zij slaan plots de hand aan hun geweer als een toerist te dichtbij komt. Extra hard op de grond stampen wil ook weleens helpen.

Eerder in deze serie:
Doodongelukkig in Mickey Mouse-pak

    • Steven de Jong