Guatemala wist van ‘onethische’ medische experimenten

De regering van Guatemala zal haar excuses aanbieden voor de betrokkenheid van lokale artsen bij illegale medische experimenten van Amerikaanse wetenschappers op inwoners van het land. Dat zegt de vicepresident van Guatemala, Rafael Espada, in een interview met de BBC.

Door de experimenten zijn in Guatemala tussen 1946 en 1948 zeker 83 mensen gestorven binnen vijf jaar na het aflopen van het project. Honderden gevangenen, prostituees en psychiatrische patiënten zijn zonder hun medeweten geïnfecteerd met seksueel overdraagbare ziektes, waaronder syfilis en gonorroe, om een destijds nieuw antibioticum, penicilline, te testen. Guatemala erkent nu betrokkenheid.

“We willen deze tragedie delen met de wereld”, zei Espada.

De Amerikaanse wetenschappers wisten dat zij de ethische regels overtraden met de experimenten in Guatemala, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het hoofd van de onderzoekscommissie, die door Obama in het leven werd geroepen, spreekt van een “schaamtevolle periode in de medische geschiedenis”. Volgens de commissie werden 5.500 onwetende Guatemalteken het slachtoffer van de experimenten.

Obama bood vorig jaar al zijn excuses aan

In oktober gaf Hillary Clinton, als minister van Buitenlandse Zaken, samen met minister van Gezondheid Kathleen Sebelius in een gezamenlijke verklaring de ‘verwerpelijke onderzoeken’ toe en president Obama belde zijn Guatemalteekse collega persoonlijk op om zijn excuses aan te bieden. De bevindingen van de presidentiële commissie worden volgende maand vrijgegeven. Een definitief rapport volgt in december.

    • Marije Willems