Guatemala wist van medische experimenten

De regering van Guatemala zal haar excuses aanbieden voor de betrokkenheid van lokale artsen bij illegale medische experimenten van Amerikaanse wetenschappers op inwoners van het land. Dat heeft de vicepresident van Guatemala, Rafael Espada, gezegd in een interview met de BBC.

Binnen het programma, dat werd gefinancierd door de Verenigde Staten, werden in de jaren veertig honderden gevangenen, prostituees, psychiatrische patiënten zonder hun medeweten geïnfecteerd met seksueel overdraagbare ziektes, waaronder syfilis en gonorroe. Guatemala erkent nu betrokkenheid. „We willen deze tragedie delen met de wereld”, zei Espada.

Uit een Amerikaans rapport blijkt dat de betrokken Amerikaanse wetenschappers wisten dat ze de ethische regels overtraden met de experimenten in Guatemala. Het hoofd van de presidentiële onderzoekscommissie die het rapport opstelde spreekt van een „schaamtevolle periode in de medische geschiedenis.”

Volgens de commissie waren 5.500 onwetende inwoners van Guatemala slachtoffer van de experimenten, die werden uitgevoerd tussen 1946 en 1948. Ten minste 83 van hen stierven binnen vijf jaar na het aflopen van het project.

De Amerikaanse president Obama bood vorig jaar al zijn excuses aan voor de experimenten in Guatemala. De bevindingen van de presidentiële commissie worden volgende maand vrijgegeven, gevolgd door een definitief rapport in december.