Greenpeace blokkeert bouwplaats kolencentrale Eemshaven

De aanvoer van onderdelen voor de nieuwe elektriciteitscentrale van Nuon in de Groningse Eemshaven. Dat bedrijf schoof kolenvergassing eerder dit jaar al op de lange baan. Foto Presslink / Nils van Houts

Actievoerders van Greenpeace hebben vanochtend de hekken van het bouwterrein van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven op slot gedaan. Dat stelt de milieuorganisatie, die de bouwplaats illegaal noemt. De politie is aanwezig, maar heeft vooralsnog niet ingegrepen. Dit meldt persbureau Novum.

Bouwvakkers mogen de bouwplaats sinds 09.00 uur nog wel verlaten, maar niet meer betreden. Met een spoedprocedure bij de Raad van State hopen Greenpeace en Natuur & Milieu de bouw via de rechter stil te leggen.

De Raad van State vernietigde vorige week woensdag de vergunningen voor de bouw van de centrale van Essent. Er zou onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de gevolgen van de centrale voor de omringende natuurgebieden, zoals de Waddenzee en de duinen van de Waddeneilanden.

Op de website van Greenpeace zegt campagneleider klimaat en energie van Greenpeace, Rolf Schipper, dat de maat vol is.

“We vragen de rechter om in te grijpen en sluiten tot dat moment zelf de poorten. Op een vervuilende, illegale mega-kolencentrale zit niemand in dit land te wachten.” - Rolf Schipper

Gedeputeerde Staten in Groningen bepaalden daarna dat de bouw gewoon door kan gaan. Er zouden geen effecten op de natuur te noemen zijn die een bouwstop rechtvaardigen.

Greenpeace en Natuur & Milieu kondigden daarop aan naar de rechter te stappen als niet voor dinsdag zou worden ingegrepen. Ook bewoners uit de regio zouden dinsdag voor de poorten van de kolencentrale demonstreren.

    • Peter van der Ploeg