Gezocht: schutter/schutters in mogelijk een Golf

Voor het eerst heeft de politie een snipper informatie over de schutter die sinds zondag 7 augustus 35 maal heeft toegeslagen op Nederlandse snelwegen. Een zilvergrijze auto, mogelijk een Volkswagen Golf, reed met verhoogde snelheid door na een schietincident dat gistermorgen plaatsvond op de A29 bij Barendrecht. Dat meldden twee getuigen aan de politie.

De ene getuige was de bestuurder van de getroffen auto. Zij zag haar zijruit sneuvelen en merkte de grijze auto naast zich op. Getuige twee had gezien dat een grijze Golf hard wegreed. De politie startte een zoekactie, zette een helikopter in, maar kon niemand aanhouden. Later op de dag werd mogelijk ook een auto beschoten op de A2 bij Maarssen.

De politie nuanceert de waarde van de informatie, hoe welkom die ook is in een zoektocht die bijna een maand duurt. „Het staat niet vast dat de bestuurder van de zilvergrijze auto ermee te maken heeft”, zegt woordvoeder Frans Zuiderhoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). „Zeker is dat de bestuurder zich verdacht gedroeg. Dat wil zeggen: hij reed hard.”

Een signalement van de bestuurder ontbreekt. Het KLPD houdt rekening met de betrokkenheid van meerdere schutters. „Kopieergedrag sluiten we niet uit”, zegt Zuiderhoek. Het is aannemelijk dat geschoten wordt met een luchtdrukwapen, want de politie vindt geen kogels of „projectielen” in de getroffen auto’s. „Blijkbaar hebben de projectielen te weinig kracht om zelf door de autoruiten heen te breken. Ze ketsen mogelijk af en vallen op de snelweg.” Geen van de 35 beschoten automobilisten raakte gewond. Autoruiten bestaan uit veiligheidsglas: als ze sneuvelen, vallen ze niet uiteen in scherven, maar in duizenden stukjes.

De meeste beschietingen vonden plaats in het zuidwesten van Nederland, de meeste in regio Rotterdam, op de A29 en A16. Het nieuws leidt niet tot minder wegverkeer in het gebied. „Het is er net zo druk als normaal rond deze tijd van het jaar”, aldus Rijkswaterstaat.

Automobilisten die vermoeden te zijn beschoten, moeten niet direct hun autoruit vervangen, zegt het KLPD. „Eerst de komst van de politie afwachten. Anders verdwijnt bewijsmateriaal de stofzuiger in.”