Gevechten tussen politie en aanhang ANC-jeugdleider wegens verhoor

Aanhangers van ANC-jeugdleider Malema kwamen vanochtend in Johannesburg in aanvaring met de politie. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

De Zuid-Afrikaanse politie heeft vanochtend rubberkogels en waterkanonnen ingezet tegen honderden aanhangers van Julius Malema, de leider van de jeugdbeweging van de regerende ANC-partij. De jongeren zijn boos dat Malema voor vandaag weer voor het disciplinair comité van het ANC moet verschijnen.

De demonstranten verzamelden zich vanochtend in de buurt van het hoofdkantoor van regeringspartij African National Congress in het centrum van Johannesburg en bekogelden de aanwezige politieagenten met stenen en bierflesjes. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen onder de betogers en agenten.

De jonge aanhang van het ANC is boos dat hun leider Julius Malema vanmiddag voor verhoor op het hoofdkantoor van zijn partij moet verschijnen. Malema heeft zich de woede van de partijleiding van het ANC op de hals gehaald door in een verklaring bekend te maken dat de ANC-jeugdbeweging een comité naar buurland Botswana stuurt om daar de oppositie te helpen de democratisch gekozen president Ian Khama uit het zadel te verdrijven.

Als Malema door het ANC schuldig wordt bevonden aan “het zaaien van verdeeldheid binnen de partij” kan de jeugdleider volgens persbureau Reuters een aantal jaren uit de partij verbannen worden. Zo’n straf zou de aanhang van Malema woedend kunnen maken en voor nieuwe onrust onder de jonge bevolking van Zuid-Afrika kunnen zorgen. Grootschalige onrust zou ongunstig zijn voor president Jacob Zuma, die in december 2012 hoopt te worden herkozen als partijleider van het ANC.

    • Pim van den Dool