Geheugensport is heel gewoon

Journalist Joshua Foer schrijft in zijn boek Het geheugenpaleis hoe het geheugen werkt en hoe je het verbetert. Zelf werd hij er geheugenkampioen mee. De tip: saaie dingen die je niet wilt vergeten moet je koppelen aan obscene zaken.

‘Foer gaat uitgebreid in op allerlei gevalsbeschrijvingen uit de geheugenwetenschap en neemt ook de geschiedenis van de mnemonische technieken door, die begon bij de oude Grieken. En natuurlijk beschrijft hij die maffe subcultuur van ‘geheugensporters’. Die uiteindelijk minder maf bleek dan hij dacht, zegt Foer. “Het zijn mensen van alle leeftijden, uit alle lagen van de bevolking.” Met een hobby. “Tja, of je nou gaat bowlen of geheugensporten.”

In zijn boek vraagt Foer zich zelfs af of de als autistische savant beroemd geworden Daniel Tammet wel zo’n bijzonder man is.

Abonnees kunnen het volledige artikel hier lezen.

    • een onzer redacteuren