‘Gaddafi gevlucht naar zuiden Libië’ - ultimatum aan troepen in Sirte

Gaddafi op een archieffoto uit november 2009, toen hij te gast was op een internationale top in Rome. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Moammar Gaddafi hield zich tot afgelopen vrijdag schuil in de Libische hoofdstad Tripoli en is voor het laatst gezien toen hij richting de zuid-Libische stad Sabha onderweg was. Dat zegt de bodyguard van Gaddafi’s zoon Khamis tegen Sky News.

De uitspraken van de bodyguard van Khamis Gaddafi zijn nog niet door andere bronnen bevestigd. Dat Gaddafi naar Sabha zou zijn vertrokken is desalniettemin denkbaar, omdat deze stad in het zuiden van Libië nog altijd stevig onder controle staat van zijn leger.

De man die zegt Khamis’ bodyguard te zijn geweest, bevestigt tegenover SkyNews dat Khamis recentelijk gedood is door een raketaanval van een NAVO-helikopter. Zijn dood is echter al verschillende malen gemeld en nog geen enkele keer door onafhankelijke bronnen bevestigd.


Grotere kaart weergeven

Over de verblijfplaats van Gaddafi wordt al tijden gespeculeerd, maar de geruchten zijn extra hevig sinds Gaddafi vorige week de controle over hoofdstad Tripoli verloor. Waar hij sindsdien heeft verbleven is onbekend. Er gaan tal van geruchten, bijvoorbeeld dat Gaddafi in het geheim naar Algerije of Zimbabwe zou zijn vertrokken.

‘Vier familieleden Gaddafi arriveerden gisteren al in Algerije’

Gisteren meldden verschillende Algerijnse bronnen aan persbureau Reuters dat vier familieleden van Gaddafi in Algerije waren gearriveerd. Het zou gaan om de tweede vrouw van Gaddafi, Safia, zijn twee zonen Hannibal en Mohammed, en dochter Aisha. Volgens Mahmoud Shamman, een woordvoerder van de Libische rebellen, pleegt Algerije een “daad van agressie” tegen Libië met het opvangen van de Gaddafi’s. Shamman waarschuwt dat de nieuwe Libische autoriteiten “Gaddafi en zijn zonen” overal zullen “zoeken en inrekenen”.

Rebellenleider stelt ultimatum aan Gaddafi’s troepen in Sirte

Naast de zuidelijke stad Sabha staat ook Gaddafi’s geboorteplaats Sirte nog altijd onder controle van de troepen van de voormalige Libische leider. De voorzitter van de Libische rebellenraad, Abdel Jalil, stelde Gaddafi’s troepen in Sirte en andere plaatsen als Sabha vanmiddag een ultimatum tot aanstaande zaterdag om zich over te geven. Als ze dat voor die tijd niet doen, zullen de opstandelingen geweld gebruiken, waarschuwt Jalil.

Jalil zei vanmiddag ook dat de rebellenregering in overleg met de internationale gemeenschap besloten heeft dat er geen VN-vredesmilitairen in het land nodig zijn. Ten slotte sprak hij de verwachting uit dat Gaddafi’s familieleden Algerije weer zullen verlaten en hun toevlucht zullen zoeken in een ander land.

    • Pim van den Dool