Fotografie voor dierennerds

Vacht, spuug en oren vliegen alle kanten uit in de hondenportretten van Carli Davidson (30). ‘Shake’ is een fotoreeks van honden die zichzelf droogschudden. Modellen vindt de Amerikaanse fotografe bij vrienden of op straat. „Als ik een leuke hond zie lopen spreek ik de eigenaar aan.”

Davidson krijgt ze in beweging door hen met een plantenspuit te besprenkelen. „Maar het lukt niet altijd om op het juiste ogenblik af te drukken. Ze maken deze beweging enkele keren en soms mis je het moment gewoon.”

Volgens de Amerikaanse speelden naast gewillige modellen en een gevoel voor timing vooral goede lampen een essentiële rol bij het maken van de reeks. „Ik had al eerder geprobeerd om het moment waarop honden zich droogschudden op de gevoelige plaat vast te leggen, maar ik kreeg het beeld nooit scherp. Toen ik een nieuwe flitsinstallatie had gekocht vroeg ik een kennis om langs te komen met haar hond voor een paar proeffoto’s. Ik zag hoe leuk het resultaat was en besloot er een reeks van te maken. ”

Dieren spelen ook de hoofdrol in Davidsons andere fotowerk: „Ik ben een dierennerd, ik weet uit mijn hoofd hoeveel een giraffenhoofd weegt en werkte, voor ik voltijds aan de slag ging als fotograaf, in een dierentuin. In mijn werk komen mijn beide passies, dieren en fotografie, samen.”

Dat haar fotoreeks zo’n succes zou worden had Davidson niet verwacht, maar vindt ze niet verbazend. „De beelden zijn leuk, zonder krampachtig schattig te willen zijn. Mensen vertellen me vaak dat ze moeten glimlachen bij het bekijken. En daar hebben ze op veel plaatsen nu behoefte aan.”