Flarden oude muziek in 21ste eeuw gekatapulteerd

Cd klassiek

Nico Muhly: Seeing is believing ****

Componist Nico Muhly (1981) weet de barrières tussen muzikale genres behendig te omspelen. Hij werkte nauw samen met avontuurlijke popartiesten als Björk en Antony, deed ervaring op bij de populair-klassieke Philip Glass en componeert muziek die klinkt als de stad New York waar hij woont: hectisch en lyrisch.

Op de cd Seeing is believing combineert Muhly zijn eigen muziek met arrangementen van vroeg-Engelse gezangen. Een beetje zoet is het ‘Miserere mei’ van Byrd door de pianoplukjes nu wel geworden. Maar het sluit ook prachtig aan bij ‘Motion’, waarin flarden oude muziek door middel van obsessieve teltechnieken richting 21ste eeuw zijn gekatapulteerd. Thomas Gould soleert in het concert voor zessnarige elektrische viool ‘Seeing is believing’. De opwindend stuwende muziek wordt door het Aurora Orchestra energiek gespeeld, maar de meerwaarde van het curieuze, wat schril klinkende solo-instrument is niet geheel duidelijk.

Floris Don

    • Floris Don