Financieel directeur NRC vertrekt

Financieel directeur Henriëtte Sperling vertrekt bij NRC Media, zo heeft het krantenbedrijf gisteren bekendgemaakt. Sperling zegt toe te zijn aan „een nieuw stap” in haar carrière.

Henriëtte Sperling (49) werkte bij uitgever PcM en verhuisde mee met NRC Media toen NRC Handelsblad en nrc next vorig jaar werden verkocht aan investeringsmaatschappij Egeria en mediaondernemer Derk Sauer. Volgens uitgever Hans Nijenhuis heeft Sperling overuren moeten maken rond de verkoop. „Ze heeft een zware tijd achter de rug.”

Kort na de verzelfstandiging verloor Sperling haar twee medebestuursleden. Uitgever Gert-Jan Oelderik en NRC-hoofdredacteur Birgit Donker kregen ruzie over de koers van het nieuwe bedrijf en moesten onder druk van de aandeelhouders opstappen. Dit voorjaar moest Sperling een operatie ondergaan en zat ze enkele weken thuis. Volgens Nijenhuis viel toen het besluit uit te zien naar een andere baan. „In dat soort situaties ga je nadenken over wat je nog wil in het leven.”

Op verzoek van de directie blijft Sperling aan tot 15 oktober. Nijenhuis: „Als Henriëtte in januari was vertrokken, was dat een ramp geweest.” De uitgever benadrukt dat de directie bijzonder erkentelijk is voor het werk dat Sperling heeft verzet.

NRC Media, zo blijkt uit het eerste jaarverslag, heeft over de eerste negen maanden van zijn bestaan een verlies van 1,6 miljoen euro geleden. Nijenhuis zegt „niet ontevreden” te zijn over dat resultaat. De cijfers vallen volgens de directie negatief uit door incidentele tegenvallers. Zo mocht de winst over het eerste kwartaal van 2010 – voor de verzelfstandiging – niet worden meegeteld. Bovendien heeft de directie een voorziening van 5,7 miljoen euro moeten nemen om een grote reorganisatie binnen het bedrijf te betalen. Als gevolg hiervan zijn inmiddels zo’n vijftig medewerkers bij het bedrijf vertrokken. De kranten van NRC Media maakten volgens de directie wel winst. „We zijn het tij aan het keren”, zegt Nijenhuis. „In 2011 gaat dat lukken. De oplage stijgt weer.”