Expert: effect meldplicht infecties averechts

De voorgestelde plicht om uitbraken van een multiresistente bacterie in ziekenhuizen te melden werkt averechts. Dit schrijft Marc Bonten, arts en hoogleraar microbiologie aan de universiteit van Utrecht en supervisor van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, nadat daar een gevaarlijke multiresistente bacterie was ontdekt. Naar aanleiding van die uitbraak stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor ziekenhuizen een meldplicht voor dergelijke uitbraken op te leggen.

Volgens Bonten is dat „een gevaarlijke ontwikkeling”. Bij een meldplicht verdwijnt de animo voor een screeningsonderzoek naar dergelijke bacteriën. „Niet zoeken is de beste garantie om geen uitbraak te hebben.” In de VS zijn er slechte ervaringen met de meldplicht. „Nadat een aantal veelvoorkomende ziekenhuisinfecties meldingsplichtig gemaakt waren, kwamen ze ineens niet meer voor.” Nederland is daarentegen succesvol bij bestrijding van infecties.

Opinie: pagina 14 en 15