Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Emotioneel’ afscheid - Strauss-Kahn maakt excuses bij IMF

Strauss-Kahn arriveerde gisteravond met zijn vrouw Anne Sinclair bij het IMF-hoofdkantoor in New York. Foto AFP

Dominique Strauss-Kahn heeft gisteravond in Washington afscheid genomen van zijn voormalige collega’s van het Internationaal Monetair Fonds. Hij kreeg een warm onthaal en verontschuldigde zich voor de imagoschade die hij het instituut heeft berokkend.

Op verzoek van Strauss-Kahn zelf werd gisteravond op het IMF-hoofdkantoor in Washington een bijeenkomst met alle medewerkers belegd. De oud-directeur kwam samen met zijn vrouw Anne Sinclair en kreeg volgens aanwezigen bij binnenkomst een lange staande ovatie. “Dat laat zien dat hij zeer gewaardeerd wordt binnen dit instituut”, aldus Nogueira Batista, een Braziliaanse IMF-vertegenwoordiger namens acht Latijns-Amerikaanse landen.

Strauss-Kahn hield achter gesloten deuren een korte toespraak voor zijn oud-collega’s. Wat hij precies gezegd heeft is niet bekend, maar een aanwezige zei tegen persbureau Reuters dat hij zijn excuses heeft aangeboden voor de imagoschade die hij het IMF met zijn gedrag heeft berokkend. Een andere aanwezige, die zijn verhaal deed aan persbureau AP, stelde dat Strauss-Kahn gezegd zou hebben dat het Amerikaanse rechtssysteem hem “eerlijk” heeft behandeld.

Het bezoek van Strauss-Kahn aan het IMF komt een paar dagen nadat bekend werd dat de Amerikaanse justitie alle aanklachten tegen hem introk. Nafissatou Diallo, kamermeisje van een hotel waarin de toenmalige IMF-topman verbleef, beschuldigde Strauss-Kahn in mei van misbruik en poging tot verkrachting. Het OM twijfelde echter al snel aan de geloofwaardigheid van haar verhaal.