Dodental Irene naar 38 - schade wordt geschat op zeven miljard

Een door Irene weggevaagd deel van een autoweg in Halifax, Vermont. Foto Reuters / Brian Snyder

Wat Irene precies heeft aangericht aan de oostkust van de VS, wordt gaandeweg duidelijker. Het dodental werd vannacht bijgesteld naar ten minste 38. Op veel plaatsen kampen mensen met overstromingen en miljoenen zitten nog zonder stroom.

New York City werd een rampscenario bespaard; gistermorgen kwam het openbaar vervoer alweer op gang en grote problemen bleven uit. De orkaan zorgde in andere gebieden voor grote hoeveelheden regen: tot 28 centimeter in Vermont en tot 33 centimeter in delen van de staat New York. Het dodental steeg, door overstromingen, omvallende bomen en omvallende elektriciteitspalen, naar ten minste 38.

Obama beloofde gisteren alles te doen om de getroffen gebieden er weer bovenop te krijgen. “Dat gaat tijd kosten na een storm van deze omvang”, zei hij. Vroege schattingen bepalen de schade van Irene desondanks op vijf tot zeven miljard euro - veel minder dan Katrina, die in 2005 ruim tachtig miljard kostte en ruim 1.800 levens eiste.

    • Peter Zantingh