De NOS was er ook niet blij mee

„Wij van de tv vonden het ook niet leuk dat Bolt een valse start maakte”, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. „Je hebt liever niet dat de beste er in één keer uitvliegt.”

De wetten van de televisie hebben zeker invloed op sporten, zegt Nooter, maar er is een belangrijk onderscheid tussen veranderingen die het kijkplezier verbeteren en verandering van de spelregels. De NOS onderhandelt eigenlijk alleen over aanpassingen van de speeltijden. Nooter: „Wij zijn gebaat bij overzichtelijke lengtes, heldere eindtijden en pauzes voor commercials.” Tennis is om die reden lastig te programmeren, „omdat je niet weet of een wedstrijd drie of vijf sets duurt”. Hockey en ijshockey blijven moeilijke kijksporten omdat de bal zo klein is.

De NOS maakt van tevoren contracten met sportbonden over de hoeveelheid zendtijd. En bij belangrijke toernooien vraagt de NOS of wedstrijden voor het journaal van zes uur afgelopen kunnen zijn. „Daar zijn we als publieke omroep nu eenmaal aan gebonden.” Ook heeft de NOS de schaatsbond gevraagd of de Nederlandse kampioenschappen met minder deelnemers kunnen worden verreden, omdat het te lang duurde. „Terwijl je toch al wist dat Sven Kramer ging winnen.” Maar dat is wat anders dan toornen aan de spelregels, vindt Nooter. „Dat doen we niet.”