De nieuwe aanwinst van het Rijksmuseum: de Bone Chair

Foto Droog Design

De beroemde Bone Chair van Joris Laarman is sinds vandaag te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het gaat om een papieren prototype en de aluminium uitvoering van de stoel.

Het meubelstuk is geïnspireerd op de manier waarop botten zich ontwikkelen en is uitgegroeid tot een icoon in de designwereld. Van de aluminium versie zijn twaalf exemplaren gemaakt, van de papieren stoel is er slechts één.

De stoel werd gemaakt met software die is ontwikkeld voor Opel. Deze software imiteert de groei van botten en is bedoeld om lichtere en sterkere auto-onderdelen te kunnen maken. Zie hier hoe de stoel tot stand kwam.

Laarman ontwierp de Bone Chair in opdracht van stichting Droog Design en de galerie Friedmanbenda. De papieren versie werd aan het Rijksmuseum geschonken door Laarman en Droog Design. De aluminium uitvoering is voor langere tijd in bruikleen bij het Rijksmuseum.

Zien? Tot en met 26 september zijn de stoelen samen te bewonderen. De papieren stoel wordt vanaf 2013 getoond in de opstelling in het vernieuwde hoofdgebouw. Of de aluminium versie ook in de vaste opstelling wordt opgenomen, is nog niet bekend.