Complete Schiedamse college opgestapt wegens affaire-Verver

Oud-burgemeester Verver van Schiedam zegt dat ze overweegt te emigreren uit Nederland. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Ook de drie overgebleven wethouders in Schiedam zijn opgestapt. Ze volgden gisteravond het voorbeeld van wethouder Ad Mostert (VVD), meldt RTV Rijnmond vanochtend.

In brieven aan de gemeenteraad laten de wethouders Ad Hekman (CDA), Menno Siljee (PvdA) en Maarten Groene (PvdA) weten dat ze opstappen om het open debat over een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten niet in de weg te staan. Volgens RTV Rijnmond zeggen ze zich persoonlijk geraakt te voelen door de bevindingen.

In het rapport staat dat Wilma Verver (VVD) zich als burgemeester van Schiedam schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook zou ze ernstig tekort zijn geschoten op het gebied van integriteit. De burgemeester is in juni opgestapt. Ook wethouders en topambtenaren van Schiedam zouden tekort zijn geschoten met betrekking tot integriteit.

Het rapport wordt dinsdagavond in de gemeenteraad besproken. De raad wil dat het eervol ontslag van Verver wordt omgezet in een oneervol ontslag.

Verver overweegt te emigreren vanwege rapport

Verver zelf reageerde gisteren in NRC Handelsblad voor het eerst inhoudelijk op de bevindingen in het rapport. Verver zegt in het interview dat ze zich zo “verschrikkelijk” behandeld voelt dat ze overweegt te emigreren. “Men wil mij onder de grond stoppen en voorkomen dat ik ooit weer opsta”, aldus de ex-burgemeester.

    • Pim van den Dool