Chinese mijnwerkers na week gered uit illegale kolenmijn

In this photo released by China's Xinhua News Agency, rescuers carry a miner out of a flooded mine in Qitaihe, northeastern China, Tuesday, Aug. 30, 2011. Twenty-six Chinese coal miners were trapped Aug. 23 when workers broke through into an adjacent flooded pit. Twenty-two miners were rescued Tuesday from their flooded pit after being trapped underground for a week. Xinhua said three miners were rescued Saturday and that one body has been recovered. (AP Photo/Wang Song) NO SALES Foto AP / Wang Song

In het noordoosten van China zijn vandaag negentien mijnwerkers na een week uit een ondergelopen kolenmijn gered. Naar drie kompels wordt nog gezocht, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Zondag kwamen reddingswerkers erachter dat de ingesloten kompels nog leefden. Ze hoorden klopgeluiden op een pijp die tot een diepte van 280 meter was geboord om verse lucht in de mijnschacht te pompen. De mijn liep op 23 augustus onder water. Op dat moment waren er 26 kompels ondergronds. Zaterdag konden er drie worden gered. Een vierde mijnwerker bleek overleden.

De mijn, in de stad Qitaihe, opereerde illegaal. Hij was in 2007 op last van de autoriteiten gesloten, maar op 16 augustus zonder de benodigde vergunningen weer opengegaan. Inmiddels zijn zeven leden van het management gearresteerd.

De Chinese kolenmijnen zijn de gevaarlijkste ter wereld, ondanks maatregelen van de regering die poogt de veiligheidsstandaard op te voeren. Jaarlijks vallen er vele doden bij explosies, instortingen en overstromingen.

Foto’s van de reddingsoperatie:

Foto AFPFoto AFP

Foto ReutersFoto Reuters

Foto AFPFoto AFP

Foto ReutersFoto Reuters

    • Marije Willems