Chinese generaal iets te loslippig over spionnen

Drie wegens corruptie veroordeelde topfunctionarissen zouden eigenlijk spionnen zijn geweest.

Op het in China geblokkeerde YouTube en het Chinese twittersysteem Weibo verscheen gisteren een filmpje. Daarin vertelt generaal Jin Yinan dat in de afgelopen jaren drie hoge partijfunctionarissen zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens corruptie om te verhullen dat zij waren bestraft voor spionageactiviteiten. Enige uren na verschijning was de video weer verwijderd van Weibo.

In de video onthult Jin Yinan onder meer dat de voormalige Chinese ambassadeur in Zuid-Korea, Li Bin, de Zuid-Koreaanse overheid ongeoorloofd informeerde over de Chinese opstelling bij de onderhandelingen over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. De ambassadeur kreeg daarop zeven jaar cel wegens corruptie, omdat de Chinese autoriteiten de spionage uit schaamte onder het tapijt wilden vegen. „Waar in de wereld dient een ambassadeur als spion voor een ander land”, zegt Jin in de video.

Nog interessanter is de zaak van Kang Rixin, lid van het Centraal Comité. In 2010 meldden Chinese media dat de hoge partijfunctionaris levenslang had gekregen, omdat hij steekpenningen had aanvaard bij de uitbesteding van opdrachten voor de bouw van kerncentrales. Maar volgens Jin had Kang Rixin geheimen over het uitgebreide Chinese nucleaire programma doorgegeven aan een niet nader genoemd buitenland.

De video is waarschijnlijk opgenomen tijdens een presentatie van de generaal aan een groep militairen over de gevolgen van corruptie en spionage. Of een deelnemer de video heeft gemaakt, of dat het gaat om een officieel opgenomen film is niet helemaal duidelijk. Dat laatste lijkt volgens degene die de video op Weibo hebben gezien het waarschijnlijkst. De Chinese autoriteiten wilden gisteren geen vragen van journalisten over de zaak beantwoorden. (NRC)