Chinees koopt deel van IJsland op

A picture taken on July 1, 2006 shows the Hekla volcano. One of Iceland's most feared volcanoes looks ready to erupt, with measurements indicating magma movement, Icelandic experts said on July 6, 2011 raising fears of a new ash cloud halting flights over Europe. The Hekla volcano is close to the ash-spewing Eyjafjoell, which last year caused the world's biggest airspace shut down since World War II, affecting more than 100,000 flights and eight million passengers. The Iceland Civil Protection Authority told AFP it was closely monitoring the situation. AFP PHOTO / MARCEL MOCHET
A picture taken on July 1, 2006 shows the Hekla volcano. One of Iceland's most feared volcanoes looks ready to erupt, with measurements indicating magma movement, Icelandic experts said on July 6, 2011 raising fears of a new ash cloud halting flights over Europe. The Hekla volcano is close to the ash-spewing Eyjafjoell, which last year caused the world's biggest airspace shut down since World War II, affecting more than 100,000 flights and eight million passengers. The Iceland Civil Protection Authority told AFP it was closely monitoring the situation. AFP PHOTO / MARCEL MOCHET De meest actieve vulkaan Hekla in het zuiden van IJsland. Foto AFP / Marcel Mochet

De rijke Chinese projectontwikkelaar Huang Nubo heeft voor een miljard IJslandse kronen (ruim 6 miljoen euro) grond gekocht in het noordwesten van IJsland. Met ‘Grímmsstadir á Fjöllum’, zoals het prachtige natuurgebied heet, bezit hij 0,3 procent van het eiland. Hij wil er een hotel, een golfbaan en paardenstallen bouwen, een investering van ruim 60 miljoen euro.

‘Aanschaf is illegaal’

Maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Ögmundur Jónasson is de aanschaf illegaal.

“We kunnen natuurlijk een uitzondering maken als we daartoe een verzoek krijgen”, zegt hij op de website Iceland Review, “maar zo’n verzoek heb ik nog niet ontvangen.”

Jónassen laat echter doorschemeren daar ook weinig voor te voelen.

“Zouden we het ook goedvinden als het hele land op deze manier wordt verkocht?”

Daarmee komt de minister tegemoet aan kritiek van degenen die vrezen dat China het gebied wel eens zou kunnen gebruiken voor strategische doeleinden. IJsland, NAVO-lid zonder leger, ligt strategisch tussen Europa en Noord-Amerika en dicht bij de grondstofrijke Noordpool, die door klimaatverandering steeds toegankelijker wordt.

Chinees heeft slechts de beste bedoelingen

Huang, 161ste op de Forbes-lijst van rijke Chinezen, zegt dat hij alleen maar goede bedoelingen heeft. Hij ziet IJsland als een “toekomstig ecotoeristisch paradijs”, zegt hij in de krant Morgunbladid. Behalve in Grímmsstadir á Fjöllum wil Huang ook een 5-sterren hotel bouwen in Reykjávik; kosten 121 miljoen euro.

De IJslandse minister van Toerisme ziet het project wel zitten. Afgelopen vrijdag ging het IMF nog akkoord met een lening van 2,25 miljard dollar voor het kwakkelende land. Zo’n Chinese investering kan IJsland dan ook goed gebruiken.

Bron BBCBron BBC