Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Cheney zelfverzekerd en compromisloos in biografie ‘In my time’

Cheney in mei 2009, vlak voordat hij een toespraak zou geven bij denktank American Enterprise Institute. Foto AFP / Saul Loeb

‘In my time’, de biografie van Amerika’s ex-vicepresident Dick Cheney, ligt vanaf vandaag in de Amerikaanse boekhandel. The Wall Street Journal publiceert vandaag een aantal fragmenten en interviewde de voormalige rechterhand van George W. Bush.

Onze Amerika-redacteur Ykje Vriesinga schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat ‘In my time’ Cheney laat zien zoals we hem kennen: zelfverzekerd en compromisloos. “Het past binnen de Cheney-doctrine: nooit excuses aanbieden, nooit jezelf verantwoorden”, aldus Vriesinga.

Cheney is ervan overtuigd dat omstreden ondervragingsmethoden als waterboarding, die mensenrechtenorganisaties omschrijven als marteling, hebben bijgedragen aan de veiligheid van de Verenigde Staten, schrijft Vriesinga:

“Volgens Cheney zijn meerdere aanslagen verijdeld door informatie die de CIA met de “verbeterde technieken” loskreeg van strijders van Al-Qaeda en de Talibaan. Zo kregen de Amerikanen onder anderen Khalid Sheikh Mohammed te pakken. Het brein achter de aanslagen van 11 september bekende op zijn beurt nieuwe terreurplannen. Neerstortende vliegtuigen op Londen en de Amerikaanse westkust zijn zo voorkomen, schrijft Cheney.”

In het boek eist Cheney ook een belangrijke rol op in de besluiten om Afghanistan en Irak binnen te vallen, schrijft Vriesinga:

“Hij was het, zegt Cheney, die na de aanslagen op de Twin Towers als eerste voorstelde om Afghanistan binnen te vallen. En hij was het die, samen met de president, inzag hoe gevaarlijk Saddam Hussein was en concludeerde dat de Irakese leider moest worden uitgeschakeld. ‘De veiligheid van ons land en onze bondgenoten eisten van ons dat we in actie kwamen’, aldus Cheney.”

Fragmenten uit Cheney’s boek over de periode na 9/11, de omstreden verhoortechnieken, de invasie van Irak en zijn advies een kernreactor van Syrië te bombarderen zijn op de site van The Wall Street Journal te lezen.

Cheney gaf ter gelegenheid van zijn boek ook nog een interview aan de Amerikaanse zakenkrant. Ook daarin spreekt Cheney zelfverzekerde en compromisloze taal:

“I think we did a pretty good job after 9/11 for those seven and a half years. I think the record reflects that. I think the president gets a lot of credit for that. Partly it’s a question of political leadership. It’s important to have people at the helm who are prepared to be unpopular, to take the criticism and the hits that go with implementing policies.”