‘Chemische wapens Syrië veilig’

Caption: A Syrian military tank takes position in a residential street in the flashpoint city of Homs, 160 kms northeast of Damascus, on August 30, 2011, as rights activists reported widespread anti-regime protests across Syria on the first day of the feast marking the end of Ramadan with massive security deployments in the central province of Homs and gunfire near the citadel of the city. AFP PHOTO/JOSEPH EID Een tank van het Syrische leger in de stad Homs. Foto AFP / Joseph Eid

Ondanks de onrust in het land, zijn de chemische wapens in Syrië nog altijd in handen van de autoriteiten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

De angst bestaat dat deze wapens door de politieke crisis in het land in handen kunnen vallen van terroristen. “We pleiten er al langer voor dat de Syrische regering haar arsenaal van chemische wapens van de hand doet”, zei een woordvoerder van het ministerie tijdens een persconferentie in Washington. “Maar wij geloven dat de kleine voorraad die aanwezig is onder controle is van Damascus”.

Volgens de Amerikanen bezit Syrië een “kleine voorraad van zenuwgas en mosterdgas”. De Verenigde Staten zouden zich volgens de zegsvrouw inspannen die voorraad zo klein mogelijk te houden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis