Britse minister ‘slordig’ met memo vertrek Karzai

Caption: Afghan President Hamid Karzai speaks in a ceremony to mark the release of detained suicide bombers at the presidential palace in Kabul, Afghanistan Tuesday, Aug. 30, 2011. Karzai greeted eight boys and young men who had been solicited to become suicide bombers, but then turned themselves in to Afghan authorities. (AP Photo/Musadeq Sadeq) De Afghaanse president Hamid Karzai vandaag in Kabul. Foto AP / Musadeq Sadeq

De Afghaanse president Hamid Karzai treedt af na het uitzitten van zijn tweede ambtstermijn. De Britse regering verwelkomt deze beslissing en denkt dat hierdoor de “politieke situatie” in het land zal verbeteren na zijn aftreden.

Dat blijkt uit een document waarmee de Britse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Andrew Mitchell vanmiddag gefotografeerd werd, meldt Sky News. Mitchel verliet de ambtswoning van premier David Cameron na een vergadering over Afghanistan en Libië, toen hij op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

In de memo staat dat Groot-Brittannië “publiekelijk en achter gesloten deuren” de beslissing van Karzai moet steunen om zich niet verkiesbaar te stellen voor een derde termijn:

“Note that Karzai has publicly stated his intention to step down at the end of his second term as per the constitution. This is very important. It improves Afghanistan’s political prospects very significantly. We should welcome Karzai’s announcement in private and in public.”

“Afghan perceptions of violence are very important for their confidence in their future, and for their readiness to work for the Afghan government.”

In een reactie bagatelliseerde de minister van Buitenlandse Zaken William Hague het document als “niet heel belangrijk” en zie hij dat “deze dingen gebeuren”, meldt de BBC. Ook volgens NRC-correspondent Titia Ketelaar is hier geen sprake van een fout met “grote gevolgen”, aangezien Karzai al had aangegeven niet een derde termijn te willen regeren. Ketelaar:

“Mitchell schaart zich hiermee onder een stoet collega’s die eenzelfde fout maakten. Vorig jaar werd Danny Alexander, staatssecretaris van Financiën, gefotografeerd met een document waarin stond hoe groot de bezuinigingen bij de overheid zouden zijn.”

“Het zal, hoewel het onhandig is, geen grote gevolgen hebben. Het gaat hier niet om geheime documenten, maar om het Afghanistan-beleid dat vanochtend in het kabinet werd besproken. Karzai heeft bovendien al gezegd geen derde termijn te zullen regeren.”

    • Hans Klis